Udarbejdet af:

Kløe ved endetarmen

Pruritus ani (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Kløe ved endetarmen er meget hyppig og skyldes oftest almindelige og ikke alvorlige sygdomme. Er kløen ledsaget af smerter i endetarmen eller blødning fra endetarmen kan det være tegn på en alvorlig sygdom. Du kan selv gøre meget for at komme kløen til livs.

Kløe ved endetarmen er meget hyppig og noget de fleste af os vil opleve.

Huden omkring endetarmen er udsat for mange lokal irriterende stoffer - eksempelvis afføring, urin og sæbe. For meget og for lidt rengøring af huden vil kunne føre til hudirritation og dermed kløe. 

Kløe ved endetarmen kan skyldes mange forskellige sygdomme men hos 20 % findes der ingen forklaring. De hyppigste årsager er overdreven vask med sæbe, eksem, hæmoriderbørneorm og diarré. En sjælden men alvorlig årsag er kræft i endetarmen. 

Kløe ved endetarmen og samtidige smerter, blødning eller diarré kan være tegn på alvorligere sygdom.

 

Hvad du selv kan gøre

Det er vigtigt at undgå at irritere huden ved endetarmen. For meget og for lidt rengøring vil forværre tilstanden. Vask dig morgen og aften med mild sæbe uden parfume.
Undgå at gnide hårdt med toiletpapir efter toiletbesøg og smør med vandafvisende salve.
Sved mellem ballerne kan irritere huden. Undgå stramtsiddende tøj og plastsæder. Brug vandsugende bind som skiftes hyppigt.
Det er vigtigt men svært at undgå at klø sig i enden. Når du klør dig irriteres huden og der kan komme små rifter, som kan føre til betændelsen i området.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du ikke selv kan løse problemet i løbet af et par uger. Lægen kan udskrive irritationsdæmpende medicin og se efter betændelse og hæmorider.
Hvis du udover kløe også har smerter i endetarmen eller blødning fra endetarmen.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region