Udarbejdet af:

Ondt i ørerne

Otitis media (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Ondt i ørerne er meget hyppig hos børn. Hos voksne er øresmerter ofte tegn på betændelse i øregangen eller fastsiddende ørevoks. Tandsygdomme, kæbesygdomme, sygdomme i hoved, hals og nakke samt hjertesygdomme kan også give ondt i øret.

Mellemørebetændelse hos børn er meget almindelig fra de er 6 måneder op til 3 år, men kan også forekomme hos voksne. Sygdommen forekommer især som en komplikation til forkølelse. En forbindelse mellem næsen og mellemøret fungerer som ventil, så trykket i mellemøret kan reguleres. Ved forkølelse, influenza eller betændelse i næse og svælg hæver slimhinderne, så ventilen lukker. Derved kan en mellemørebetændelse med stærke øresmerter opstå. I lettere tilfælde er der kun en fornemmelse af propper og lette smerter i øret. Ved sværere tilfælde er smerterne stærke, og det gør pinagtigt ondt. I de sværeste tilfælde er der høj feber. Smerterne er ofte værst om natten, når man ligger lavt med hovedet. 

Voksne kan få mellemørebetændelse, men ondt i ørerne hos voksne er ofte tegn på betændelse i øregangen. Ved betændelse i øregangen kan der være kløe, og det kan løbe med lidt væske ud af øret. Smerterne forværres, når man trækker opad eller nedad i øret. 

En anden hyppig årsag til øresmerter hos voksne er fastsiddende ørevoks som gør at man tillige hører dårligt. 

Betændelse i tænderne som en tandbyld kan give stærke øresmerter samtidig med at det gør ondt i ved tanden. Irritation i kæbeledet kan også giver smerter op i øret.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

For at lindre smerter i øret kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin fx paracetamol. I de fleste tilfælde behøver mellemørebetændelse ingen behandling med antibiotika, da den går over af sig selv. Øregangsbetændelse kan behandles med øredråber, som er på recept.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Du kan hæve hovedgærdet 15-20 cm med hynder eller andet. Både voksne og børn kan med fordel tage smertestillende håndkøbsmedicin.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du fortsat har smerter efter at du har taget smertestillende medicin.

Kontakt lægen med det samme

Det er sjældent nødvendigt at kontakte læge med det samme. Hvis et barn med øresmerter er sløvt, ligger helt stille og ikke vil høre historie eller lege.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region