Udarbejdet af:

Fjernelse af mandlerne

Tonsilektomi (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Du har to mandler som sidder helt bag til i svælget. De første leveår har mandlerne betydning for udviklingen af immunforsvaret, men herefter har de ingen kendt funktion. Hvis du har mange halsbetændelser eller har haft en byld i mandlerne kan man at fjerne mandlerne ved en operation, der forgår i fuld bedøvelse. En lille uge med smerter i halsen efter operationen er almindeligt. Der er en vis risiko for blødning fra operationsstedet i halsen 1-2 uger efter operationen.

Mandlerne er placeret helt bag til i svælget – en på hver side af tungen. Mandlerne har betydning i de første leveår for udvikling af vores immunforsvar, men herefter har de ingen kendt funktion.

Betændelse i mandlerne er det vi kalder en rigtig halsbetændelse og behandles med antibiotika. 

Nogle – især unge – har hyppige halsbetændelser. Man kan da vælge at fjerne mandlerne. Som ”tommelfingerregel” skal man have haft 3-4 halsbetændelser om året i mindst to år, før man overvejer at fjerne mandlerne. Hos nogle udvikler halsbetændelsen sig til en byld i halsen. I de tilfælde vil man altid tilbyde fjernelse af mandlerne for at hindre en ny byld i halsen i at opstå. 

Operationen foregår i fuld bedøvelse. De første 3-5 dage efter indgrebet har du smerter i halsen og derfor besvær med at drikke og spise mad. 1-2 uger efter operationen afstødes sårskorperne i halsen, der hvor mandler har siddet. Der kan opstå blødning fra operationsstedet i halsen, når sårskorperne afstødes.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

 

Hvad kan du selv gøre?

De første dage efter operationen bør du kun spise ”blød” mad, undgå varme drikke og tage smertestillende medicin. Du bør undgå tunge løft og fysisk anstrengelse de første 10 dage efter operationen.

Hvad kan din egen læge gøre?

Hvis de smertestillende piller ikke er tilstrækkelige.

Hvad kan en speciallæge gøre?

Hvis du bløder i halsen.