Udarbejdet af:

Ondt i hovedet - hovedpine

Cephalalgia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Spændingshovedpine er den hyppigste form for hovedpine. 3 ud af 4 får på et tidspunktspændingshovedpine. 1/4 af alle voksne har spændingshovedpine en gang om måneden eller mere. Migræne, hjernesvulster og hjerneblødninger kan også give hovedpine.

Hvert tredje barn i skolealderen klager over hyppig tilbagevendende hovedpine. Hovedpine ses kun sjældent hos børn under 5 år. Især spændingshovedpine er almindelig, og man regner med, at godt halvdelen af alle skolebørn har oplevet spændingshovedpine. Migræne er mere sjældent, men inden puberteten vil ca. hver 10. et eller flere anfald af migræne. Hjernesvulster og hjerneblødninger kan også give hovedpine.

Mange med spændingshovedpine kan fortælle, at hovedpinen udløses af bestemte forhold. Det kan være stressende situationer eller belastning af nakke-skulder-musklerne, fx ved ensidigt arbejde. Andre forklaringer på spændingshovedpine kan være dårligt syn, skævt bid eller slidgigt i rygsøjlen.

 I de nævnte situationer spændes musklerne i nakke, skuldre og ansigt. Derved opstår der en overbelastning af musklerne, der opleves som hovedpine. Deraf navnet spændingshovedpine. Det er det samme, der sker, når man starter på hårdt fysisk arbejde eller motion efter længere tids pause. Det giver også smerter i de muskler, man har brugt.

Spændingshovedpine giver normalt en let til middelsvær smerte. Hovedpinen varer fra få timer og helt op til 7 dage. Den opleves som strammende eller pressende i hele hovedet. Ofte er der ømme punkter i nakken eller ved tindingerne. Der er ingen forværring ved fysisk aktivitet, som fx gang på trapper og heller ingen kvalme og opkastning. Derved adskiller spændingshovedpinen sig fra hovedpinen ved et migræne-anfald. 

Migræne sidder ofte i panden eller den ene eller begge tindinger. Smerten kommer i anfald og beskrives som kraftig og dunkende eller hamrende. Smerten forværres, når man bevæger sig og de fleste vil derfor helst ligge helt stille. Hovedpinen varer oftest 1-6 timer, men kan vare helt op til 3 dage. Nedsat appetit, kvalme, opkastning, lys- og lyd-overfølsomhed er almindelig.  Den syge vil derfor helst være i et rum uden lys og lyd.

Et migræneanfald kan udløses af spænding, problemer, angst, sult og for lidt søvn. Det er typisk, at søskende eller forældre også har migræne. 

Svulster i hjernen kan give hovedpine, men det er en yderst sjælden årsag til hovedpine. Ofte vil den syge da vågne op med voldsom hovedpine, have kraftige opkastninger og besvær med at bevæge sig normalt omkring. 

Hjerneblødninger kan give hovedpine, der oftest vil være meget kraftig. Samtidig er der lammelser, synsforstyrrelser og føleforstyrrelser.

En anden hyppig årsag til hovedpine er infektioner med feber. Infektioner som influenza, forkølelse og bihulebetændelse giver også hovedpine.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

De fleste med spændingshovedpine kan klare sig med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol eller ibuprofen). Et dagligt eller næsten dagligt indtag af smertestillende håndkøbsmedicin er ikke fornuftigt. Det er kendt, at et sådant dagligt forbrug i sig selv kan give hovedpine. Hvis man efter længere tids dagligt forbrug holder op, udløser det en kraftig hovedpine, og det eneste der hjælper på det, er en ny dosis medicin. På den måde bliver man afhængig af medicinen - og det selv om der "bare" er tale om almindelig smertestillende medicin, der kan købes i håndkøb.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Massage kan lindre smerterne. Almindelig smertestillende håndkøbsmedicin hjælper. Effektiv migrænemedicin fås kun på recept.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du i mere end 1 uge har haft et dagligt forbrug af smertestillende medicin. Også selvom det "bare" er almindelig smertestillende medicin, som man kan købe i håndkøb.

Kontakt lægen med det samme

Hvis hovedpinen, trods din egen behandling, ikke aftager. Hvis den syge ikke er klar i hovedet, taler sort eller ikke kan bruge sine arme og ben normalt.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region