Udarbejdet af:

Hoste

Tussio (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Hoste renser dine lunger for slim. Hostemedicin er kun sjældent nødvendig. Langvarig hoste og tykt, gulligt eller grønligt opspyt kan være tegn på alvorligere sygdom. Hvis du ikke har feber, har du ikke lungebetændelse. Hvis du har besvær med at trække vejret, skal du kontakte lægen med det samme.

Hoste er en refleks fra lungerne. Refleksen udløses, når lungerne bliver irriteret af fx røg, støv, kold luft, slim eller snot. Hvis du hoster er tre spørgsmål vigtige:

Har du feber?

Hvis du har feber, kan årsagen til din hoste være betændelse i luftevejene. Betændelsen kan sidde i bihulerne og halsen fx bihulebetændelse eller halsbetændelse, i den øverste del af lungerne fx bronkitis eller i den nederste del af lungerne fx lungebetændelse.

Hvis du ikke har feber, behøver du ikke være bange for at du har lungebetændelse. Dette gælder også for den "kolde" lungebetændelse.

Er der opspyt?

Er der opspyt, er årsagen til hosten oftest betændelse i dine luftveje. Opspyt som er tykt, gulligt eller grønt, er sammen med feber tegn på en betændelse med bakterier. Tyndt og klart opspyt er tegn på en betændelse med virus. Bakterier kræver behandling med antibiotika, medens virusinfektioner går over af sig selv. Hvis du ikke hoster slim op, kaldes hosten for tør hoste. Tør hoste ses hyppigt ved astma. 

Hvor længe har du hostet?

Kortvarig hoste uden feber i 1 til 2 uger er oftest tegn på en let forkølelse. Langvarig hoste i mere end 2 uger kan være tegn på bronkitis eller astma.

Den hyppigste årsag til hoste er forkølelse, men også bronkitis, lungebetændelse og astma kan give hoste. Alvorligere lungesygdomme kan også give hoste. Derfor bør man ikke gå for længe med hoste uden at blive undersøgt.

Bronkitis er oftest forårsaget af virus. Sygdommen begynder med utilpashed, hovedpine, snue og irritation i halsen. Dette efterfølges af hoste, hæshed og let feber. Bronkitis varer fra nogle dage og op til 1 uge. Det er sjældent nødvendigt med penicillin, hvis du har bronkitis.

Forkølelse er forårsaget af virus. Forkølelse starter med tæthed i næsen, snottet næse, tab af lugtesansen, eventuelt nysen og let hovedpine. Efter et par dage bliver snottet fra næsen uklart og der kommer hoste. Normalt har man ikke feber. En forkølelse varer omkring 1 uge. Det hjælper ikke at tage antibiotika, når du er forkølet.

Lungebetændelse begynder som en almindelig forkølelse. I stedet for at blive rask i løbet af nogle dage som ved almindelig forkølelse, bliver du pludselig ret syg med kulderystelser, feber, smerter i brystet samt hoste. Smerterne i brystet forværres ved dyb vejrtrækning. Senere får de fleste åndenød. Personer med andre lungesygdomme ("rygerlunger", astma eller lungekræft) eller med hjertesygdomme (svagt hjerte) har særlig let ved at få lungebetændelse. De fleste, der får lungebetændelse, bliver behandlet med penicillin eller et andet antibiotikum.

Astma viser sig ved anfald med hoste, pibende vejrtrækning og åndenød. Anfaldene kan vare fra få timer til flere dage og udløses af anstrengelse fx løb eller cykling, ved kontakt med pelsdyr fx hund eller kat, af pollen i luften fx birk, bynke eller græs eller af røg, fugt og husstøv. Astma optræder ofte sent om natten eller tidligt om morgenen. Tør irritationshoste, især om natten, kan være tegn på astma.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Forkølelse og bronkitis er meget smitsomme tilstande, idet virus overføres ved hoste gennem luften. Lungebetændelse er mindre smitsom.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?

Når du hverken har feber eller åndenød.

Medicin

Hosterefleksen er en naturlig forsvarsmekanisme mod røg, støv, slim eller snot og bør ikke undertrykkes. Hostestillende medicin er derfor sjældent nødvendigt. Bakterier kræver behandling med penicillin eller anden antibiotika. Virusinfektioner går over af sig selv.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Et hævet hovedgærde på sengen kan være med til at forbedre vejrtrækningen og nedsætte hosterefleksen. Har du feber, bør du være let påklædt og drikke rigeligt.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du fortsat hoster efter at forkølelsen er overstået. Hvis du hoster tykt grønt eller gult slim op og du har feber. Hvis du har feber og det gør ondt i lungerne, når du trækker vejret dybt. Hvis du har hostet i mere end 2 uger.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har besvær med at trække vejret.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region