Udarbejdet af:

Influenza

Influentia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Der er stor forskel på hvor syg man bliver af influenza. Især ældre og personer med svagt hjerte eller rygerlunger bliver meget syge. Det anbefales, at personer med kroniske sygdomme, ældre, overvægtige og gravide bliver vaccineret i oktober eller november måned hvert år. Influenza kan føre til lungebetændelse.

Influenza skyldes forskellige ”virusser” (vira). Der findes flere forskellige slags influenza-virus kaldet henholdsvis A, B og C. Man bliver mest syg af influenza-virus A og B, medens type C kun giver lette gener. Influenza sæsonen er fra midten af december til midten af marts. Med 3-4 års mellemrum bliver rigtig mange syge af influenza – influenzaen har spredt sig som en epidemi. 

Der er stor forskel på, hvor syg den enkelte bliver. Symptomerne spænder lige fra, at man knapt nok mærker sygdommen til, at man må holde sengen i flere dage. Især spædbørn, ældre personer og personer med hjerte- eller lungesygdomme bliver rigtigt syge. 

Influenza begynder med kulderystelser, herefter feber med hurtig temperaturstigning til 39 til 40ºC, stærk hovedpine, ondt over det hele og smerter ved bevægelse af øjnene, samt hæshed og tør hoste. Efter 2-3 dage falder temperaturen og man bliver herefter hurtigt rask igen. En del vil dog være trætte i 1-2 uger efter, at temperaturen er blevet normal. 

Feber i mere end 5 dage kan være tegn på, at der er tilstødt betændelse med bakterier. Influenza kan være slem i sig selv, men det er de bakterielle komplikationer, der skaber rigtige problemer. De hyppigste komplikationer er lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Der findes effektive vacciner mod influenza. Influenza-vaccination anbefales til ældre over 65 år, overvægtige med BMI over 40, personer med kroniske sygdomme og gravide der er mere end 12 uger henne. Influenza-vaccination er bedst i perioden oktober til november, men er du for sent på den, kan det alligevel være en idé at tale med din læge om mulighed for vaccination. Vaccinen yder beskyttelse efter 1-2 uger og beskyttelsen ophører nogle få måneder efter vaccinationen. Det er derfor nødvendigt at blive vaccineret hvert år.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Influenza er yderst smitsomt. Smitteområdet dækker hele boligen. Sygdommen overføres fra syge til raske igennem luften. De syge smitter 1 døgn, før de bliver syge og indtil 2 døgn efter at de er blevet raske. Det er derfor vanskeligt at undgå at blive smittet med influenza. Der går 1 til 3 dage fra du er udsat for smitte, til du bliver syg.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
Når feberen er forsvundet. Der er ingen grund til at "slæbe" sig på arbejde med feber, du smitter bare dine arbejdskolleger.

Medicin

Der er ingen grund til at tage antibiotika - det virker ikke på influenza. Der findes imidlertid medicin mod influenza, som afkorter den tid, hvor du er syg, med omkring 1 dag. Medicinen skal tages så tidligt som muligt - inden for 48 timer efter af symptomerne på influenzaen er begyndt - ellers virker den ikke. Medicinen er på recept.

Du kan tage febernedsættende håndkøbsmedicin (acetylsalicylsyre eller paracetamol) fx til natten, det giver en roligere søvn. Ibuprofen kan være godt til muskelsmerter i forbindelse med influenza.

 


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Du bør være let påklædt og opholde dig i et køligt rum for at få feberen til at falde. Du bør drikke rigeligt, da du mister væske.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har feber i mere end 5 dage. Hvis du hoster og det gør ondt, når du trækker vejret. Hvis du får ondt i ørerne.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du er blevet sløv og kun vil ligge og sove. Hvis du har besvær med vejrtrækningen.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region