Udarbejdet af:

Bihulebetændelse

Sinuitis acuta (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Bihulebetændelse opstår hyppigst i forbindelse med en forkølelse. Bihulebetændelse kan normalt behandles med håndkøbsmedicin. Hvis det ikke hjælper, kan du kontakte din læge.

Bihulerne er luftfyldte hulrum omkring øjnene og i overkæben. Der er en forbindelse mellem bihulerne og næsen, som sikrer afløb af slim fra bihulerne til næsen. Når du bliver forkølet, hæver slimhinden i næsen og så lukker forbindelsen mellem næsen og bihulerne. Derved kan der opstå en trykkende fornemmelse i bihulerne. En sådan trykken i bihulerne skal ikke behandles med antibiotika.

Bihulebetændelse opstår når bakterier fra næsen spredes til bihulerne. Der er oftest trykkende smerter omkring øjnene eller i overkæben. Den trykkende smerte forværres, hvis du bøjer dig fremover og har hovedet nedad. Tykt og blodigt sekret fra næsen er almindeligt. Din lugtesans og smagssans vil ofte ændre sig - maden lugter råddent og smager sødt og vammelt.

Det kan være vanskeligt at afgøre om trykken i bihulerne er en almindelig forkølelse som skyldes en virus eller om den skyldes bakterier i bihulerne. Kun når der er bakterier i bihulerne, vil antibiotika hjælpe.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Bihulebetændelse er ikke særlig smitsom. 

Hvornår kan du gå på arbejde? Når du er feberfri og smerterne er på vej væk.

Medicin

For at lindre smerterne i bihulerne kan man anvende næsedråber eller næsespray som håndkøbsmedicin. Medicinen trækker slimhinden i næsen sammen. Det medfører at trykket inde i bihulerne mindskes og dermed smerterne. Almindelig smertestillende medicin (fx paracetamol eller acetylsalicylsyre) vil ofte kunne hjælpe på dine smerter. Lægen kan finde ud af, om du skal have antibiotika eller ej. Kun når der er bakterier i bihulerne, vil antibiotika hjælpe.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Har du feber, bør du være let afklædt og opholde dig i et køligt rum. Drik rigeligt.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har anvendt næsedråber og smertestillende medicin i 1 døgn uden at det hjælper på trykken og ubehaget.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du trods næsedråber og smertestillende medicin stadig har udtalte smerter i bihulerne.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region