Udarbejdet af:

Udslæt

Vitium cutis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De hyppigste årsager til udslæt er infektion, allergi og skader på huden. Et udslæt der ikke forsvinder, når du trykker et drikkeglas fast mod udslættet eller et ringformet udslæt hvor en skovflåt har bidt, kan være tegn på alvorlig sygdom. Hvis du har høj feber, er sløv eller har besvær med at trække vejret, skal du kontakte en læge med det samme.

Udslæt er tegn på sygdom, men siger ikke noget om, hvor alvorlig sygdommen er. 

De tre hyppigste årsager til udslæt er infektion, allergi og skade på huden

Infektioner viser sig ved feber. Har du både feber og udslæt, er det derfor sandsynligt, at dit udslæt skyldes en infektion. Især børn bliver ramt af infektioner med udslæt. Hos voksne kan hjernehindebetændelse, halsbetændelse og infektion efter skovflåtbid (Borrelia) giver feber og udslæt. Svampeinfektioner giver ikke feber men et karakteristisk udslæt og ses oftest i lyske eller på fødderne. 

Udslættet ved allergi er oftest kløende og udbredt til hele kroppen. Nældefeber og kontakteksem er eksempler. Ikke alle udslæt der klør skyldes allergi. Insektstik, fnat og meget tør hud kan føre til et kløende udsæt. 

Huden kan skades af kemiske stoffer fx syrer og baser samt sollys, varme og kulde. Ved sådanne skader udvikler der sig et rødt udslæt, der svier eller klør. 

Der findes særlige former for udslæt, som du skal være opmærksom på: Hjernehindebetændelse (meningitis) er en sjælden men alvorlig sygdom. Patienten bliver hurtig meget syg med høj feber, forvirring og nakkestivhed. Udslættet ved meningitis består af små blødninger under huden og kan derfor ses gennem et drikkeglas, der trykkes fast mod udslættet. Dette særlige udslæt forsvinder ikke hvis du trykker bunden af glasset mod udslættet og ser igennem glasset samtidig. 

Borrelia er en infektion som overføres ved et skovflåtbid. Udslættet ved Borrelia er rødt og breder sig hurtigt som en ring. Typisk er udslættet 5 cm eller mere i diameter.

Nældefeber er et stærkt kløende udslæt, der spreder sig til hele kroppen. Det ligner det udslæt man får, når man brænder sig på en brændenælde. Nældefeber kan udvikle sig, så patienten bliver utilpas, hæver i ansigtet og får besvær med at trække vejret.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Afhænger af årsagen til udslættet. 

Hvornår kan jeg gå på arbejde? Når du føler dig rask nok.

Medicin

Du kan med fordel tage allergipiller ved et kløende udslæt. Fås i håndkøb.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Tage allergipiller mod kløende udslæt. Hvis du føler, du har feber, bør du tage din temperatur.

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har feber og et udslæt.
Hvis udslættet er stærkt kløende.
Hvis udslættet ikke er svundet efter 2 dage.

Kontakt lægen med det samme

Hvis udslættet ikke forsvinder, når du trykker et drikkeglas fast ned mod udslættet - der er da tale om hudblødninger, som kan tegn være alvorlig sygdom – fx meningitis.
Hvis du får et ringformet udslæt der, hvor du er blevet bidt af en skovflåt.
Hvis du har et stærkt kløende udslæt og får besvær med vejrtrækningen eller du hæver i ansigtet.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region