Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet
Underlivssmerter har de fleste kvinder oplevet og klaret med almindelig smertestillende medicin. Svinder smerterne ikke på din egen behandling, skal du kontakte din praktiserende læge, som kan behandle dig for betændelse. Langvarige smerter i underlivet skyldes oftest muskelsmerter, som kan behandles med udspændingsøvelser. I andre tilfælde skyldes smerterne muskelknuder eller andre svulster og så skal du behandles af en gynækolog.
Med underlivssmerter menes smerter i den nederste del af maven eller kønsorganerne hos kvinder. Underlivssmerter er meget hyppige. De fleste kvinder har prøvet at have smerter i underlivet. Det anslås, at 300.000 danske kvinder hvert år søger læge på grund af smerter i underlivet.
Smerterne kan være kortvarige eller langvarige. Der er mange forskellige årsager til underlivssmerter. De hyppigste årsager til kortvarige underlivssmerter er menstruationssmerter, underlivsbetændelse, abort, graviditet udenfor livmoderen, blærebetændelse, blindtarmsbetændelse og nyresten. De hyppigste årsager til langvarige underlivssmerter er muskelspændinger i underlivet og muskelknuder i livmoderen.
Kræftsygdomme kan også give underlivssmerter, men er – sammenlignet med andre årsager til underlivssmerter – ikke særlig hyppig.