Udarbejdet af:

Bygningsfejl

Astigmatisme (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


Ved bygningsfejl har hornhinden en let oval form. Det betyder, at lyset brydes uensartet i forskellige planer, og derfor rammer lyset ikke det samme punkt på nethinden. Derved svækkes synsevnen.

De fleste mennesker har en lille ubetydelig bygningsfejl, som oftest er medfødt og kun ændres lidt i løbet af livet.

Har man bygningsfejl oplever man, at synet generelt bliver uskarpt. Man kniber øjnene sammen og blinker i et forsøg på at se mere tydeligt. En prik vil fx ses som en oval plet eller en lille streg. Vandrette, lodrette og diagonale linjer ses ikke lige skarpt. Eventuelt kan man se dobbelt med det øje, der har bygningsfejl. Når man forsøger at kompensere for synsbesværet, kan det medføre spændingshovedpine.

Bygningsfejl måles og vurderes hos din optiker eller hos din øjenlæge. Behandlingen består oftest af briller eller kontaktlinser. Hvis bygningsfejlen er betydelig og generende, kan man afhjælpe den ved en laseroperation.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Har du besvær med at se tydeligt, bør du kontakte en optiker.

Hvad kan din optiker gøre? Optikeren kan undersøge, om du har bygningsfejl, er langsynet eller nærsynet og behandle med briller og/eller kontaktlinser. Lykkes det ikke at opnå tilfredstillende syn, vil optikeren henvise dig til øjenlægen.

Kontakt lægen i morgen

Henvise dig til øjenlæge eller optiker.

Kontakt lægen med det samme

Hos øjenlægen kan du få oplysninger om mulighederne for operation af synsbesværet. Der kan enten være tale om en laserbehandling af øjets hornhinde eller operation af øjets linse. 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region