Udarbejdet af:

Betændelse i øjenlågsranden

Blepharitis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


Betændelse i øjenlågenes rande viser sig ved rødme, ømhed og skældannelse. Hos nogle er der tale om en hudsygdom med et skællende eksem i panden/hårbunden der har bredt sig til øjenlåget.

Hvis øjenvippernes hårsække bliver angrebet af bakterier kompliceres tilstanden yderligere.

Allergi overfor fx mascara kan også give betændelse i øjenlågsranden. I sværere tilfælde kan øjelågsranden blive fuld af sår og øjenvipperne udtyndes.

Hudskællene og/eller øjenvipperne kan komme ind i øjet og forårsage irritation af øjets slimhinde.

Betændelse i øjenlågsranden er hyppig. Tegnene på betændelse i øjenlågsranden er rødme, hævelse, svie, kløe og eventuelt tåreflåd. Der kan være besvær med at læse, hvis der er kraftigt tåreflåd.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Du skal sørge for at gøre grundig øjentoilette ved at fjerne skæl fra øjenlågsranden, morgen og aften. På apoteket findes håndkøbsmidler der blødgør skællene. Babyshampoo kan også anvendes. Øjenbad foretages med rent vand fra hanen, hvor vatpind eller vandrondel fugtes og gnides langs øjenvipperne. Husk altid at vaske hænder før og efter behandlingen. Behandlingen er langvarig og i nogle tilfælde livslang. Har du også skæl i håret, kan tilstanden ofte forbedres, når du har fået bugt med skællene i hårbunden ved at vaske håret og hovedbunden med en medicinsk skælshampoo.

Kontakt lægen i morgen

Hvis disse anbefalinger ikke giver resultat inden for to uger, bør du søge læge. Lægen kan ordinere salver med antibiotika til at smøre på øjelågsranden. Ved mistanke om hudsygdom kan lægen henvise til en hudlæge.

Kontakt lægen med det samme

Hvis ikke lægens behandling virker, kan øjenlægen undersøge dig nærmere og evt. behandle med en øjensalve indeholdende binyrebarkhormon.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region