Udarbejdet af:

Neglesvamp

Tinea unguium (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Neglesvamp er hyppigst på tåneglene og sjældnere på fingerneglene. Neglene bliver gulligt misfarvede og fortykkede. Neglesvamp giver ingen gener ud over det kosmetiske. Neglesvamp behandles med svampedræbende tabletter, som skal tages i lang tid.

Neglesvamp er hyppigst hos motionister, de der bruger tæt fodtøj og har fugtige fødder. Svamp trives i et varmt og fugtigt miljø.

Neglesvamp generer ikke ud over at det ikke ser så appetitligt ud. Det er derfor ikke bydende nødvendigt at behandle neglesvamp.

Neglene bliver fortykkede, gullige og kan løsne sig fra tåen. Tåneglene er langt hyppigere angrebet end fingerneglene. Ofte er der både neglesvamp og fodsvamp.

Smitte

Neglesvamp kan smitte.

Medicin

Hos lægen kan du få recept på svampedræbende tabletter som skal tages i flere uger. Efter en vellykket behandling af neglesvamp tager det 6-8 måneder for fingernegle og 12-18 måneder for tånegle før neglen igen ser normal ud. Mange vil efter vellykket behandling få neglesvamp igen.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad kan du selv gøre?

Der kan være mange grunde til at dine negle bliver fortykkede og misfarvede. Kun omkring halvdelen af tilfældene skyldes en svampeinfektion. Du bør derfor kontakte din læge for at få stillet den rigtige diagnose.

Hvad kan din egen læge gøre?

Da gullige fortykke negle kan skyldes andet end en svampeinfektion, vil lægen skrabe fra neglen eller klippe et lille stykke af neglen og sende det til undersøgelse på et laboratorie.

Hvad kan en speciallæge gøre?

Der er ingen grund til at søge speciallæge ved neglesvamp.