Udarbejdet af:

Undgå graviditet

I Danmark går der i gennemsnit ti år fra første samleje til første barns fødsel, og hver kvinde får i gennemsnit to børn. For de fleste vil behovet for beskyttelse mod graviditet derfor være aktuelt gennem en stor del af livet. Metoden behøver ikke nødvendigvis at være den samme igennem hele livet. Når du er ung, vælger du måske kondom og p-piller, når du har fået børn, skifter du måske til spiral og senere i livet skifter du måske til pessar. For andre kan sterilisation være en god løsning, når familien har nået den ønskede størrelse.


Traditionelt har beskyttelse mod graviditet først og fremmest været et anliggende for kvinder. Langt de fleste midler er udviklet til at blive brugt af kvinder - den mandlige p-pille er ikke lige om hjørnet. Det er da også kvinderne, der løber den største risiko. De mærker en graviditet, og det er dem, der skal lægge krop til en eventuel abort. Men helt så enkelt er det altså ikke. For de fleste mænd er det er en voldsom oplevelse at gøre en kvinde uønsket gravid. Hvad hvis kvinden vælger at gennemføre graviditeten? Eller hvis hun vælger abort? Uanset kvindens valg vil det få konsekvenser for manden. Konsekvenser som kunne været undgået ved brug af den rigtige beskyttelse. Den perfekte beskyttelse mod graviditet, det vil sige 100 % sikkerhed og uden bivirkninger, er endnu ikke opfundet. Men der er i dag udviklet så forskellige metoder, at stort set alle vil kunne opnå en acceptabel beskyttelse.
Formålet med bogen er at give dig et overblik over de forskellige metoder, du kan anvende for at beskytte dig. Kendskab til fordele og ulemper ved de forskellige metoder, vil kunne hjælpe dig, når du skal vælge den beskyttelse, der passer bedst til dig.

Undgå graviditet - hvad kan jeg gøre? - er opdelt i tre afsnit:

1. Indledning.
Fortæller dig hvordan en graviditet opstår.
2. Metoder til beskyttelse.
Fortæller dig om de forskellige midler og metoder. Hvad er fordelene og ulemperne? Oplysninger der kan hjælpe dig til at vælge den beskyttelse, der passer bedst til dig.
3. Hvis det går galt.
Fortæller hvad du kan gøre, hvis det alligevel går galt.

Læs videre om Indledning