Udarbejdet af:

Spiraler

Omkring 100.000 danske kvinder har spiral. Det svarer til 10 % af samtlige kvinder, der har brug for at beskytte sig mod en graviditet. Det forventes, at antallet vil stige yderligere efter udvikling af den nyeste spiral - hormonspiralen. Spiralen bliver lagt op hos den praktiserende læge eller på en præventionsklinik.

Hvordan virker den?
Kobberspiralens virkning beror på flere forhold:
1) sædcellerne ødelægges, så de har svært ved at nå op til ægget
2) de sædceller, der når op til ægget, har svært ved at befrugte det, og
3) et eventuelt befrugtet æg kan ikke smelte sammen med livmoderens slimhinde.

Hormonspiralen virker på samme måde som kobberspiralen, men har derudover en hæmmende virkning på ægløsningen.

Sikkerhed
Sikkerheden for spiraler er på linie med p-piller. Der er 98 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid i løbet af 12 måneder.
En spiral kan falde ud, og du bør derfor jævnligt kontrollere, at du kan mærke snoren oppe i skeden. Risikoen for udstødning af spiralen er størst inden for de første måneder efter oplægningen. Er du i tvivl om snoren kan mærkes, bør du kontakte lægen.
De fleste spiraler virker i 4-6 år, enkelte helt op til 10 år.

Ulemper
• Som hovedregel er det kun kvinder, der har været gravide, der kan bruge spiral.
• Kraftige og mere smertefulde menstruationer ses ved brug af kobberspiral. Omkring 10 % af alle kvinder med kobberspiral ønsker af den grund spiralen fjernet efter et par måneders brug. Af samme grund frarådes det kvinder med kraftige og/eller smertefulde menstruationer at bruge kobberspiral.
• Ved brug af hormonspiral kan der ses forbigående pletblødninger samt hovedpine, brystspænding og humørsvingninger.
• Beskytter ikke mod kønssygdomme.

Fordele
• Høj sikkerhed.
• Spiralen virker med det samme.
• Spiralen virker i 4-10 år.
• Hormonspiraler giver ikke kraftigere og mere smertefulde menstruationer og er derfor særlig egnet til kvinder med kraftige og smertefulde menstruationer.

Oplægning af spiral
Kobberspiral kan også anvendes, hvis spiralen lægges op indenfor 5 dage efter det ubeskyttede samleje. Sikkerheden er større end ved brug af fortrydelses-piller, og så er der den fordel, at du fremover har god beskyttelse med graviditet. Det anbefales, at du laver en graviditetstest 3-4 uger efter, at spiralen er lagt op.

Læs videre om Sterilisation