Grøn stær
Glaucom (Latinsk betegnelse)Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet
Grøn stær - glaukom - er en kronisk, snigende sygdom som oftest uden symptomer.
Grøn stær skyldes et forhøjet tryk inde i øjet, som medfører skader på synsnervetrådene og tab af synsfelt.
Inden sygdommen opdages, har den oftest medført blivende tab af synsnervetråde og tab af synsfelt, og derfor er den lumsk. Grøn stær er en forholdsvis sjælden sygdom. Kun omkring 1 % af befolkningen over 45 år får grøn stær. Der er en vis grad af arv forbundet med grøn stær. Risikoen for at få grøn stær er således ti gange højere, hvis andre familiemedlemmer har sygdommen. Det er derfor en god ide at få foretaget en undersøgelse hos øjenlægen, hvis et familiemedlem har grøn stær, også selv om man ikke selv har symptomer på sygdommen. Oftest bemærkes orienteringsbesvær i nedsat belysning. Dette opfattes i mange tilfælde som klodsethed, alderdomssvækkelse, eller man giver brillerne skylden.
Gennem livet sker et naturligt tab af nervefibre i synsnerven, men ved grøn stær er tabshastigheden forøget.
I enkelte tilfælde kan grøn stær optræde i en akut form med kraftige øjensmerter, pandehovedpine, pludselig synsnedsættelse indenfor timer og kvalme. Øjet er ildrødt, og pupillen bliver stor. Denne form for grøn stær kræver akut behandling. Ubehandlet kan grøn stær føre til blindhed.