Udarbejdet af:

Blodprop i benet

Dyb venetrombose (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En blodprop i benet viser sig ved et hævet, ømt, rødt og smertende ben. Det er en alvorlig sygdom, idet blodproppen kan rive sig løs og sætte sig fast i lungen. Du skal derfor kontakte lægen med det samme, hvis dit ben hæver og gør ondt.

En blodprop i benet forekommer hyppigst hos patienter med kroniske hjerte- og lungesygdomme eller med en kræftsygdom. Men også patienter i behandling med p-piller og de der har været sengeliggende i nogle dage har en øget risiko for udvikling af en blodprop i benet. Har man tidligere haft en blodprop i benet, er der en øget risiko for at man bliver ramt af en ny blodprop. 

Blodproppen opstår i de blodårer som kaldes - vener og som leder blodet tilbage til hjertet og lungerne. Iltet blod føres fra hjertet til benet via pulsårerne også kaldet arterier. I benet frigives ilten og blodet føres derefter tilbage til hjertet og lungerne via venerne. I lungerne fyldes blodet igen med ilt og hjertet pumper blodet ned til benet igen. 

En blodprop i benets vene vil hindre at blodet kan løbe tilbage til hjerte og lunger. Da der hele tiden pumpes nyt blod ned til benet, vil der sive væske fra blodkarrene og ud i benet pga. det forhøjede tryk. Det medfører at benet hæver, bliver rødt, ømt og gør ondt. Det er især øverst i læggen – på bagsiden af knæet – at du bliver øm og det gør ondt. 

Blodproppen kan rive sig løs og blive ført med blodet til lungerne, hvor den sætter sig fast. En sådan blodprop i lungen er livstruende. 

Da diagnosen ”blodprop i benet” er vanskelig at stille og da den kan føre til en blodprop i lungen – som er en livstruende sygdom - vil de fleste på blot mistanken blive indlagt akut til nærmere undersøgelse. 

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Efter en operation eller sygdom, hvor du er sengeliggende, er det vigtigt at kommer op af sengen og i gang så hurtigt som muligt.

På længere flyveture er det vigtigt at du kommer op af stolen og går rundt – cirka 10 minutter for hver time. Har du sygdomme som øger din risiko for blodprop i benet bør du bruge elastiske kompressionsstrømper.

Kontakt lægen i morgen

Hvis dit ene ben er hævet.

Kontakt lægen med det samme

Hvis dit ene ben pludselig hæver, bliver rødt, ømt og gør ondt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region