Udarbejdet af:

Skovflåtbid

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En skovflåt kan overføre bakterien Borrelia til dig. Du kan selv fjerne skovflåten. Kontakt lægen, hvis du får et ringformet udslæt eller lammelser. 

Selve biddet fra en skovflåt er ikke farligt. Men cirka hver femte skovflåt har en bestemt bakterie (Borrelia), i sin mavesæk. Når en skovflåt med Borrelia i mavesækken bider dig, er der en risiko for, at baketerien overføres til såret. Sker dette, kan du udvikle mere eller mindre alvorlige tegn på sygdommen "Borreliose".

 

Højsæsonen for skovflåten er fra april til oktober. Skovflåten trives i et fugtigt, skyggefuldt terræn, overvejende i løvskove og særligt i lysninger med højt græs. Skovflåten sidder på toppen af et strå, og når du går forbi, bider den sig fast i dine ben eller arme.

 

Skovflåten ses først som en lille sort plet på huden, som du ikke kan børste væk. Senere, når skovflåten suger blod, vokser den, og du kan nu se kroppen og hovedet, hvor kæben er boret ned i huden.

 

Det tager 48 timer fra skovflåten har bidt sig fast, til den har oveført Borrelia. Det er defor vigtigt, at du fjerner skovflåten indenfor 48 timer.

 

Hvis du er blevet smittet med Borrelia-bakterien, kan du udvikle to forskellige sygdomsbilleder, som begge skal behandles med antibiotika.

 

 

A. Ringformet udslæt, hvor skovflåten har bidt
Der kan gå 3 dage til 1 måned efter biddet, indtil udslættet begynder. Udslættet starter som en lille rød plet, der i løbet af nogle uger breder sig. Samtidig med at rødmen breder sig, bliver huden rundt om selve bidstedet næsten normalfarvet. Derfor kommer udslættet til at ligne en ring, der breder sig - på samme måde som en "heksering" i græsplænen. Halvdelen af dem, der får et ringformet udslæt, vil samtidig klage over hovedpine, ondt over det hele og have let feber.

 

 

B. Betændelse i nervesystemet
Det er betændelse i nervesystemet, som alle frygter, når de bliver bidt af en skovflåt. Det er meget sjældent, at et skovflåtbid fører til betændelse i nervesystemet. I Danmark udvikler omkring 200 personer årligt betændelse i nervesystemet. Det tal skal sammenlignes med, at rigtig mange hvert år bliver bidt. Der kan gå flere uger fra biddet til symptomerne på betændelse i nervesystemet opstår. Man har måske glemt biddet eller slet ikke opdaget det.

 

Betændelse i nervesystemet kan vise sig på mange forskellige måder. Typisk er smerter i ryggen strålende ud i begge arme, samt kraftnedsættelse eller lammelse af den ene ansigtshalvdel. Mindre typisk er langvarig hovedpine, nedsat appetit, vægttab og udtalt træthed.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

Infektion med Borrelia skal behandles med antibiotika.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

En skovflåt bør fjernes snarest muligt. Det er lettest at fjerne en skovflåt med en særligt tægetang, som kan købes på apoteket. Med forsigtighed og tålmodighed er det muligt at fjerne den med fingrene. Man fatter med to fingre om skovflåtens bagkrop. Derefter foretages et langt sejt træk samtidig med at skovflåten "skrues" ud. Det er vigtigt, at du undgår at mase bagkroppen, idet du derved presser Borrelia-bakterien direkte ned i bidsåret. Når skovflåten er fjernet, vil der tit være en rest af skovflåten tilbage i såret, det gør ikke noget. Resten af skovflåten falder ud af sig selv i løbet af få dage. Efter et flåtbid kommer der en lille rød plet, som forsvinder efter nogle dage. Pletten må ikke forveksles med det ringformede udslæt som breder sig.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der udvikler sig et ringformet udslæt der breder sig, der hvor skovflåten har bidt dig.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har mistanke om betændelse i nervesystemet. Det vil sige, hvis du får lammelser i arme, ben eller i den ene halvdel af ansigtet.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region