Udarbejdet af:

Fnat

Scabies (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Fnat skyldes en mide, der graver sig ned under huden. Sygdommen viser sig ved et stærkt kløende udslæt, især mellem fingrene og omkring håndleddene. Da fnat smitter, ses der tit flere tilfælde i familien. Hele familien skal behandles og kuren skal gentages efter 1 uge. Selv om alle miderne er døde efter behandling, kan det godt blive ved med at klø i op til 3 uger efter afsluttet behandling.

Af en eller anden grund er fnat igen blevet hyppig i Danmark, men man ved ikke hvorfor. Fnat kan ses i alle aldre men er hyppigst hos børn og ældre. 

Fnat fremkaldes af en mide, der lever i huden. Den gravide hunmide er lige under ½ mm lang og kan derfor knapt ses med det blotte øje. Den graver sig ned under huden. Her borer den en tunnel – det kaldes en fnatgang - hvor den efterlader afføring og lægger sine æg. Æggene klækkes i løbet af få dage og udvikler sig - over de næste 3 til 4 uger - til voksne mider. De voksne mider kan leve på huden i 4-5 uger og i den tid bliver mange hunmider befrugtet. Og sådan fortsætter det, indtil der startes behandling. 

Fnatmiden overføres som regel ved tæt kropskontakt. Da fnatmiden kan overleve op til et døgn på tøj, møbler og gulve, kan fnat også overføres fra omgivelserne.

To til fire uger efter at du har fået fnatmide på dig, begynder det at klø. Kløen, der er værst om natten, bliver værre og værre for hver dag. Fnatmiden lever typisk mellem fingrene, ved håndleddene og på kønsdelene. Der hvor fnatmiden lever, er huden rød med små blærer. Da det klør, kan der opstå sår der, hvor du har kradset dig. 

Det kan være svært at se om man har fnat. Der hvor hunmiden har gravet sig ned i huden, kan man (med lup og kraftigt lys) se fnatgange. Det ser ud som om nogen har tegnet fine slyngede streger med en blyant på huden. Det er som regel ikke muligt at se selve fnatmiden, da den ligger helt nede i bunden af fnatgangen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Hvis du er sikker på, at du har fnat, kan du købe flere effektive midler i håndkøb på apoteket. Nix-cremen er det mest brugte middel og kan købes i håndkøb. Der er ingen kendte skadelige bivirkninger ved Nix. Først går du i bad og tørrer dig grundigt. Herefter smøres hele kroppen (fra kæben og nedefter) ind i et tyndt lag creme. Cremen vaskes af med varmt vand og sæbe efter 8-12 timer. Det kan være en god ide at starte behandlingen om aftenen, så du sover medens lægemidlet virker. Kuren skal gentages efter 5-8 dage, for at være helt sikker på, at alle miderne er dræbte. Selv om cremen dræber alle miderne, kan kløen fortsætte i 2-3 uger. Det er ikke tegn på at behandlingen ikke virker. En sådan kløe behandles med binyrebarkhormon-creme, der også kan købes i håndkøb på apoteket.

Alle i familien skal behandles på samme tidspunkt. Selv hvis det ikke klør hos et familiemedlem, kan der godt være fnatmider og dermed risiko for, at du igen smittes med fnat. 

Husk at alle i familien skal behandles 2 gange med en uges mellemrum. 

Vask af tøj og sengelinned ved temperatur på over 50oC i ti minutter samt grundig rengøring af gulve og møbler er nødvendig.

Tænk på hvem I har haft besøg af eller besøgt de sidste 3 uger og giv dem besked om, at de muligvis er blevet smittet. Giv også besked til skolen, børnehaven eller daginstitutionen.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du mistænker fnat, men ikke er helt sikker. Lægen kan fører en knappenål ned i bunden af fnatgangen. Fnatmiden vil da hænge sig fast på nålen og lægen kan derefter se miden i sit mikroskop. Så ved man hvad kløen skyldes.

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region