Udarbejdet af:

Kløende udslæt

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Kløende udslæt er hyppig og har mange forskellige årsager. De hyppigste hudsygdomme med kløende udslæt er eksem, nældefeber og insektstik. Nældefeber og reaktion på insektstik er godartede hudsygdomme, som kan behandles med kløestillende antihistaminer i håndkøb. Eksem behandles med binyrebarkhormon creme, som lægen kan udskrive en recept på.

 

Udslæt er den hyppigste sygdom i huden og har mange forskellige årsager. Et kløende udslæt ses ved børneeksem, håndeksem, insektstik, fnat, nældefeber og som bivirkning til medicin. 

Børneeksem er et kløende udslæt hos børn under 5 år. Det ses især i ansigtet og på armene. Barnet har i perioder tør kløende hud og i andre perioder rød, væskende og kløende hud. De fleste børn vokser fra sygdommen. 

Håndeksem kan skyldes allergi (fx overfor nikkel) eller lokalirritation (fx vand og sæbe ved hyppig håndvask). Udslættet er rødt, kløende med blærer og skæl. 

Insektstik kan give kløende knopper, der hvor insektet har stukket. Der er oftest tale om en lokal reaktion på nogle irriterende stoffer, som insektet sprøjter ind i huden og meget sjældent om allergi. Typisk ses en eller flere kløende knopper i en gruppe. 

Fnat skyldes en mide, der graver sig ned i huden. Om natten bevæger miden sig og det klør. Miden ses ofte på fingre og håndled. Udover kradsningsmærker efter kløe ser huden normal ud. 

Nældefeber er en allergisk reaktion i huden. Når man brænder sig på brændenælder, opstår der røde, hævede områder i huden – kaldet nælder. Sådan ser nældefeber også ud – det gør ikke ondt men det klør. De enkelte nælder forsvinder som regel efter 24 timer, men så opstår der nye nælder andre steder på huden. De fleste tilfælde af nældefeber er overstået indenfor 1 uge. Medicin, nødder, chokolade og virusinfektioner er nogle af de ting, der kan udløse nældefeber. 

Bivirkning til medicin kan vise sig ved et stærkt kløende udslæt – det kan være nældefeber eller røde knopper over hele kroppen. Antibiotika, gigtmidler og vanddrivende medicin giver særlig hyppigt et kløende udslæt.

Hvad du selv kan gøre

Se efter om der er stikmærker i røde kløende knopper. Insektstik behøver ingen behandling. Kløen kan lindres med kløestillende medicin i håndkøb.
Nældefeber kan du behandle med antihistaminer, som kan købes i håndkøb.

Kontakt lægen i morgen

Hvis kløen ikke mindskes af kløestillende medicin i håndkøb.
Hvis du mistænker fnat eller eksem. Lægen kan udskrive recept på noget medicin.

Kontakt lægen med det samme

I de sjældne tilfælde hvor nældefeber udvikler sig med hævelse i ansigtet og besværet vejrtrækning.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region