Udarbejdet af:

Lungebetændelse

Pneumonia (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Lungebetændelse er en hyppig sygdom hos ældre. Feber, hoste, åndenød og smerter i brystkassen er tegn på lungebetændelse. Alle med lungebetændelse har feber. Lungebetændelse skal behandles med penicillin. Da sygdommen er alvorlig, bør du ringe til lægen med det samme, hvis du har mistanke om en lungebetændelse.

Lungebetændelse er en hyppig sygdom, der især forekommer hos ældre og rygere, som lider af kronisk lungesygdomme som fx bronkitis og KOL. Hver fjerde med lungebetændelse bliver indlagt på sygehuset.

Lungebetændelse er oftest forårsaget af forskellige bakterier og mere sjældent af virus. 

En lungebetændelse begynder ofte som en almindelig forkølelse med løbenæse, ondt i halsen og tør hoste. Efter nogle dage bliver man meget syg med kulderystelser, høj feber, hoste, åndenød og smerter i brystkassen. Feberen kommer pludselig og er ofte over 39ºC. Lungebetændelse giver altid feber - det gælder også den såkaldte kolde lungebetændelse. Hosten er tør et par dage, men ret hurtigt kommer der opspyt af tykt gulligt eller grønligt sekret. Ikke sjældent er der frisk blod i opspyttet. Smerterne i brystkassen kommer nedadtil i lungerne og forværres kraftigt ved hoste og dyb vejrtrækning.

De fleste der har lungebetændelse er meget syge og ligger helst i sengen. Vejrtrækningen er hurtig og overfladisk og åndenøden kan være det mest fremtrædende. Ældre mennesker bliver tit så forvirrede, at de ikke kan klare sig selv og derfor må indlægges på sygehuset.

Lægen stiller diagnosen ved at lytte på lungerne, vurderer den syge og tage nogle blodprøver. Nogle gange er det nødvendigt at tage et røntgenbillede af lungerne for at se lungebetændelsen.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Lungebetændelse smitter via de små dråber man puster ud, når man hoster og nyser. Vær opmærksom på at vaske hænder.

Medicin

Lungebetændelse behandles med antibiotika. Under behandling falder temperaturen i løbet af det første døgn og den syge begynder at føle sig bedre tilpas. Ved svære tilfælde af lungebetændelse falder temperaturen dog først efter nogle dage, men den syge får det dog altid bedre i løbet af det første døgn. Hvis ikke man får det bedre i løbet af det første døgn, er det som regel fordi den valgte antibiotika ikke er det rigtige. Lægen vil i de tilfælde ordinere en anden slags antibiotika.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Drik rigeligt med væske. Man mister meget væske, når temperaturen er høj. Den syge bør være afklædt og ligge i et køligt rum.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du hoster og har feber.

Hvis du ikke får det bedre i løbet af et døgn efter at behandling med antibiotika er startet.

 

Kontakt lægen med det samme

Hvis du hoster, har feber og åndenød.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region