Udarbejdet af:

Ondt i underbenet

Dolor crura (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Smerter i underbenet kan skyldes mange forskellige sygdomme. De mest alvorlige er en blodprop i læggen og sygdommen rosen. Symptomerne ved en blodprop i underbenet er smerter i læggen samt hævelse af benet. Ved Rosen bliver et afgrænset område af huden rødt, varmt og ømt samtidig med, at du får feber. Begge sygdomme kræver akut behandling.

Smerter i underbenet kan være tegn på alvorlige og akut behandlingskrævende sygdomme men vil i de fleste tilfælde være tegn på overbelastning af dit ben.
Smerter i underbenet kan opstå som følge af forskellige sygdomme i hud, muskler og blodkar. 

I huden

  • Hyppigst er det rosen, som er en betændelse i huden. Rosen forekommer hyppigt på underbenet. Huden bliver varm, rød, smertende og øm i et skarpt afgrænset område. Feber, hovedpine og kvalme med opkastninger er almindeligt. Rosen behandles med antibiotika.

I et blodkar

  • En blodprop i de dybe vener i lægmuskler viser sig ved smerter i læggen, der forværres ved tryk i læggen. Hele underbenet hæver samtidig op. En blodprop behandles med blodfortyndende medicin.

  • Betændelse i åreknuder på underbenet (link) er ikke sjældent. Betændelsen viser sig ved, at en åreknude bliver hård, rød, varm og øm. Betændelse i åreknuder behandles med aflastning og smertestillende medicin.

  • Manglende blodforsyning til benet (link) giver meget stærke smerter samtidig med at benet bliver helt hvidt. Tilstanden kan ses ved aflukning af de blodkar, der fører blod til benet. Behandlingen er operation.

I muskler

  • Fibersprængning i lægmusklen er ikke sjælden. Opstår som regel ved belastning af lægmusklen i forbindelse med sport. Smerterne kommer som en smæld og herefter er det vanskeligt at støtte på benet. Behandlingen er aflastning og smertestillende medicin.

  • Slag mod underben kan medføre blødning under huden i musklerne. Typisk opstår der en øm bule, som forsvinder efter nogle dage. Behandlingen er aflastning og smertestillende medicin.

  • Skinnebensbetændelse er en hyppig belastningsskade hos løbere og springere. Smerterne er lokaliseret på forsiden og indersiden af underbenet. Smerterne kommer når du løber og varer ved nogen tid efter, at du stopper med at løbe. Behandlingen er aflastning og smertestillende medicin.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Overbelastning eller direkte skader efter slag mod underbenet behandles med aflastning og smertestillende medicin. Aflastningen består i at benet holdes højt og undlade at støtte på benet. Den smertestillende medicin kan købes i håndkøb (Paracetamol).

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis dine smerter ikke bliver bedre efter aflastning og smertestillende medicin.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du pludselig får ondt i læggen og dit ben hæver. Hvis huden bliver rød, varm og øm og du samtidig får feber.

 

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region