Udarbejdet af:

Celleforandringer

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En celleprøve fra din livmoderhals kan vise, om du har celleforandringer. Celleforandringer er ikke det samme som kræft men kan i sjældne tilfælde udvikle sig til kræft, hvis de ikke behandles. Hvis celleforandringerne opdages i tide, kan næsten alle behandles, og kvinden bliver fuldstændig rask. Det er derfor vigtigt, at du tage imod tilbuddet om regelmæssigt celleskrab hos din praktiserende læge.

Alle danske kvinder mellem 23 og 50 år tilbydes en celleprøve hvert 3. år. Hos kvinder mellem 50 og 65 tages prøven hvert 5. år. En celleprøve kan vise cellefordringer, som der skal følges op på. Årsagen til, at der opstår celleforandringer er en infektion med et bestemt virus (HPV). Det er det virus, som alle danske piger i dag bliver tilbudt vaccination imod.

Hvad kan du selv gøre?

Du bliver indkaldt per brev og hvis du ikke møder op får taget celleskrabet, bliver du rykket et par gange. Tre ud af fire danske kvinder tager imod tilbuddet om en at få taget et celleskrab og det er rigtigt fornuftigt.

Når du bliver indkaldt til celleskrab, skal du bestille tid hos din praktiserende læge. Der er ingen grund til at bestille tid til celleskrab, før du modtager en indkaldelse. Celleprøven kan ikke tages, hvis du har menstruation. Hvis du er gravid, kan celleprøven først tages efter fødslen.

Hvad kan din egen læge gøre?

Din læge vil med en børste tage celleprøven fra din livmoderhals ved en gynækologisk undersøgelse. Der gør ikke ondt. Celleprøven sendes til mikroskopisk undersøgelse, og der er svar på prøven i løbet af 1-3 uger. Aftal med din læge, hvordan du får svaret. Måske vil lægen sende dig et brev eller en mail, og måske aftaler I, at du skal ringe for at få svaret. Hvis celleprøven viser normale celler, skal du blot have gentaget celleprøven efter 3 år.

I nogle tilfælde er prøven uegnet og skal tages om. Det kan være tilfældet, hvis der ikke er nok celler i prøven, der er for meget blod, eller hvis du har en betændelse.

I nogle tilfælde vil prøven vise celleforandringer og så skal du undersøges hos en speciallæge. Her kan man se, om der er forandringer, der kræver behandling, eller der er tale om falsk alarm.

Hvad kan en speciallæge gøre?

Det er din praktiserende læge, der skriver en henvisning til en speciallæge i gynækolog.

Ved mistanke om celleforandringer skal der foretages supplerende undersøgelse hos en speciallæge i gynækologi. Gynækologen vil foretage en ny gynækologisk undersøgelse, se efter forandringer på livmoderhalsen med en kikkert og tage vævsprøver(biopsier) fra livmoderhalsen.

Nogle synes, at det gør lidt ondt at få taget vævsprøverne og det kan give menstruationslignede smerter. Det bedste, du kan gøre, er at slappe af så godt som muligt og ikke spænde, da det gør ubehaget værre. Du kan bede om en lokalbedøvelse af livmoderhalsen.

Der kan komme blødning fra skeden i de første dage efter biopsierne. I nogle tilfælde vil lægen lægge et stykke gaze op i skeden i forbindelse med biopsierne. Du fjerner selv gazen efter 3-4 timer. Du skal tage det med ro det første døgn efter, der er taget biopsier.

Der er svar på prøverne efter nogle uger. Husk at aftale, hvordan du får svaret.

Celleforandringer kan være lette, moderate, svære eller vise begyndende kræftforandringer.

Lette celleforandringer: Lette cellefordringer vil i langt de fleste tilfælde forsvinde igen i løbet af et års tid. Lette celleforandringer er meget almindelige hos yngre piger og skyldes en forbigående infektion. Kun 1 % af de lette celleforandringer vil - hvis de ikke behandles - kunne udvikle sig til kræft. Lette celleforandringer skal derfor kun kontrolleres hos gynækolog, indtil de er forsvundet. Hvis forandringerne ikke forsvinder af sig selv, kan en kegleoperation være den bedste løsning.

Moderate celleforandringer: Moderate celleforandringer vil hos 5 % kunne udvikle sig til kræft, hvis de ikke behandles. I de øvrige tilfælde bliver forandringerne ikke mere udtalte med tiden, og nogle vil aftage af sig selv. Da man ikke på forhånd ved, hos hvem forandringer bliver værre, anbefales en kegleoperation, hvis der påvises moderate celleforandringer.

Svære celleforandringer og begyndende kræftforandringer: Svære celleforandringer vil kun sjældent forsvinde af sig selv, og hos 10-20 % kan der udvikles kræft, hvis forandringerne ikke fjernes. Har man begyndende kræftforandringer, vil hver anden kvinde kunne udvikle kræft. Både ved svære celleforandringer og ved begyndende kræftforandringer foretages der en kegleoperation.