Udarbejdet af:

Knude i brystet

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De fleste knuder i brystet er godartet, men brystkræft skal udelukkes. Opdager du en ny knude i dit bryst, bør du derfor kontakte lægen snarest. Din praktiserende læge kan henvise dig til nærmere undersøgelse hos en speciallæge, hvis der er mistanke om brystkræft.

Langt de fleste knuder i brystet et godartede. De hyppigste knuder i brystet er ”mælkeknuder” (fibroadenomer) men brystkræft skal udelukkes.  

Brystkræft er den hyppigste form for kræft hos kvinder og lægerne finder hvert år mere end 4000 kvinder med brystkræft i Danmark. Derfor bør alle knuder i brystet undersøges nærmere af en læge.

En knude i brystet kan skyldes en betændt udposning af en mælkegang (cyster), mælkeknuder (fibroadenom), brystbetændelse (mastitis) og brystkræft. Jo yngre kvinder er, jo mindre risiko er der for, at det drejer sig om brystkræft. Hos kvinder under 35 år er en knude i brystet kun meget sjældent brystkræft. Hos kvinder over 50 år anses enhver knude for at være kræft, indtil det modsatte er bevist.

Følgende forhold øger risikoen for at en knude i brystet er brystkræft:

 • Udflåd fra brystvorten.
 • Brystkræft i nærmeste familie.
 • Knuden er hård og sidder fast i brystet.
 • Eksem eller sår over knuden.
 • Nyopstået indadvendt brystvorte.
 • Ømme knuder i armhulen.
 • Kvinden er over 35 år.

Læs videre om Mammografi

Hvad kan du selv gøre?

De fleste tilfælde af brystkræft bliver opdaget af kvinden selv. Der er derfor god grund til, at kvinder over 35 år regelmæssigt undersøger deres bryster. Du kender bedst dine bryster og ved hvornår, der er opstået en ny knude.

Hvad kan din egen læge gøre?

 • Hvis du opdager en ny knude i dit bryst.vis du opdager en ny knude i dit bryst.
 • Hvis du får eksem eller sår på et bryst.
 • Hvis der løber sekret ud af brystvorten.
 • Hvis din brystvorte begynder at vende indad.
 • Hvis du føler ømme knuder i armhulen. 

Din praktiserende læge vil spørge til dine menstruationsforhold, eventuelle fødsler og brug af hormoner. Ved at gennemføle dit bryst og dine armhuler kan lægen vurdere om knuden skal undersøges nærmere. De fleste kvinder over 35 år med nyopdaget knude i brystet bliver henvist til nærmere undersøgelse hos en speciallæge medens det sjældent sker, hvis kvinden er under 35 år.

Hvad kan en speciallæge gøre?

Vurderer din praktiserende læge, at der er en risiko for, at knuden i brystet kan være brystkræft, bliver du henvist til en speciallæge.

Kvinder henvist til en speciallæge på mistanke om brystkræft, bliver undersøgt i en bestemt rækkefølge – såkaldt trippelregime. Først mærker speciallægen på knuden, derefter fremstilles knuden på et billede (mammografi eller ultralyd) og endelig operation (vævsprøven tages fra knuden eller knuden fjernes). Med denne metode kan diagnosen stilles med næsten 100 % sikkerhed.

Hvis det viser sig at være brystkræft, vil den videre behandling foregå på en kræftafdeling.