Udarbejdet af:

Diarré og opkastning

Diarrhoea, emesis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En maveforkølelse med virus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger. Infektioner med salmonella og campylobacter bliver dog hyppigere og hyppigere. Det er vigtigt, at din mad bliver tilstrækkeligt varmebehandlet. Du bør drikke rigelig væske med salt og sukker.

Med diarré menes mere end 10 tynde afføringer om dagen. Opkastninger og diarré skyldes oftest mave-tarm betændelse med virus (maveforkølelse) eller sjældnere bakterier. 

I forbindelse med opkastningerne kan der komme turvise smerter i maven og lidt forhøjet temperatur. Typisk vil der i familien eller i ens omgangskreds være flere, der er syge. De fleste tilfælde forsvinder af sig selv i løbet af 36 timer. 

Flere forskellige bakterier kan give mave-tarm betændelse. To af de hyppigste bakterier er salmonella og campylobacter. Andre mere sjældne bakterier kommer oftest i forbindelse med rejser i udlandet. 

Mave-tarm betændelse med salmonella starter pludselig med kvalme, vandige og slimede afføringer, opkastninger og turvise mavesmerter. Temperaturen kan stige til 39-40ºC og forsvinder igen efter et par dage. 

Mave-tarm betændelse med campylobacter starter med utilpashed af et par dages varighed. Herefter kommer der diarré med blod i, let feber og meget kraftige mavesmerter. Campylobacter er i dag den hyppigste årsag til feber og blodig diarré. 

Salmonella og campylobacter findes i husdyr, herunder fjerkræ, svin og kalve. Kød, der ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet kan overføre salmonella og campylobacter til mennesker. Æg frembyder særlig stor risiko. Æg indgår ofte i ikke-varmebehandlede retter som kærnemælkskoldskål, mayonnaise og råcreme. Salmonella og Campylobacter kan hverken ses, lugtes eller smages i maden. Begge bakterier kan undgås, hvis du sørger for at varmebehandle din mad tilstrækkeligt. 

Din læge kan, ved undersøgelser af din afføring, finde ud af, om det er virus, Salmonella eller Campylobacter, der giver dig diarré. Langt de fleste tilfælde med salmonella eller campylobacter i afføringen forsvinder af sig selv i løbet af et par dage.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Mave-tarm betændelse forårsaget af virus er meget smitsom. Sygdommen smitter fra menneske til menneske ved berøring. Mave-tarm betændelse forårsaget af salmonella eller campylobacter smitter praktisk taget ikke fra menneske til menneske. Overførelsen af sygdommen sker ved at spise mad, der ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
Når du er feberfri og afføringen er ved at blive normal.

Medicin

Langt de fleste tilfælde med Salmonella eller Campylobacter i afføringen skal ikke behandles med antibiotika, men forsvinder af sig selv i løbet af et par dage. Ved længevarende diarré kan behandling med antibiotika komme på tale. Evt. vil lægen tage nogle afføringsprøver, som sendes til nærmere undersøgelse.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Hvis du har diarré, opkastning og feber på samme tid, vil du miste meget væske. Det kan føre til at du bliver sløv og vil sove hele tiden. Det er derfor væsentligt, at du får rigeligt at drikke og helst væske, der indeholder salte og kalorier (fx te med sukker, sodavand eller sød saftevand). Undgå grov og fiberholdig kost så længe afføringen er tynd. Det irriterer blot tarmen, så diarréen fortsætter.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du i mere end 2 døgn har opkastninger, diarré og feber, eller hvis der er blod i afføringen.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har vedvarende mavesmerter. Hvis du er blevet sløv, ikke kan drikke og helst vil sove.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region