Udarbejdet af:

Bygkorn og haglkorn

Hordeolum og Chalazion (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


Et bygkorn er en betændelse i en af øjenvippernes hårsække eller i en talgkirtel i øjenlåget.

Et haglkorn er en lille kronisk knude med arvæv efter et bygkorn.

Bygkorn forekommer relativt hyppigt hos både børn og voksne. Haglkorn er mere sjældne. Bygkorn viser sig som en rød, øm, varm knude med hævelse i øjenlåget. Efter nogle dage kan bygkornet briste, og betændelsen vil da løbe ud. En salve med antibiotika behandler nemt betændelsen og er oftest nødvendig.

Bygkorn indeholder bakterier og kan overføres med fingrene fra det ene øje til det andet eller fra en person til en anden. Husk derfor at vaske hænder hyppigt, hvis du har et bygkorn. Bygkornet kan til tider udvikle sig til et haglkorn, som er en lidt større hård knude på indersiden af øjenlåget eller i øjenlågets rand. Et haglkorn gør ikke ondt, men det kan irritere øjet. Et haglkorn kan fjernes ved en lille operation i lokalbedøvelse.

Læs videre om Hyppige tegn

Smitte

Bygkorn indeholder bakterier og kan overføres med fingrene fra det ene øje til det andet eller fra en person til en anden. Husk derfor at vaske hænder hyppigt, hvis du har et bygkorn.

Hvad du selv kan gøre

Opdager man et bygkorn, der er på vej, kan man behandle bygkornet med et varmt omslag på øjet tre gange om dagen. Desuden kan man forsigtigt forsøge at fjerne øjenvippen, der sidder i den betændte hårsæk, da pusset så nemmere kan løbe ud.

Kontakt lægen i morgen

Hvis bygkornet ikke aftager efter et par dage med varme omslag, skal du kontakte lægen. Lægen kan udskrive recept på salve med antibiotika. Hvis du får et haglkorn, vil lægen henvise til en øjenlæge.

Kontakt lægen med det samme

Ved en lille operation i lokalbedøvelse kan øjenlægen fjerne et haglkorn.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region