Udarbejdet af:

Små sår

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

De fleste småsår kan klares hjemme med sæbe, vand, gaze og plaster. Det vigtigste er at få stoppet blødningen og renset såret grundigt. Større sår der "gaber" skal tilses af en læge og måske sys eller "limes".

 

Hvad du selv kan gøre

Det første du skal gøre er, at rense såret for snavs. Vask såret grundigt med sæbe og vand, indtil det er helt rent. Derefter kan du forsigtigt se til såret. Ved sår der bløder, kan blødningen stoppes ved et fast tryk mod såret med gaze i 5 minutter (et lommetørklæde eller et stykke køkkenrulle kan også bruges). Til sidst sættes der et plaster over såret, sådan at sårkanterne passer sammen. Der må ikke komme vand på såret i 2 dage.

Kontakt lægen i morgen

Hvis der kommer rødme og hævelse omkring såret - det kan være tegn på begyndende betændelse. Hvis du ikke har fået stivkrampevaccination indenfor de sidste 10 år.

Kontakt lægen med det samme

Hvis blødningen ikke er stoppet med et fast tryk i 5 minutter. Hvis såret er stort og "gaber". Det skal i så fald sys eller "limes". Hvis såret ikke kan vaskes rent. Hvis du efter et par dage opdager en rød stribe i huden, der løber fra såret op mod hjertet. Dette kan være tegn på en begyndende blodforgiftning, som skal behandles med antibiotika.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region