Udarbejdet af:

Hyperventilation

Hyperventilation (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Hyperventilation er en unødvendig hurtig og dyb vejrtrækning, der oftest ses i forbindelse med angst. Tegnene på hyperventilation er: Prikken i ansigtet og fingre, følelsesløshed i munden, besvær med at tale, svimmelhed og krampelignende sammentrækninger i fingrene. Tilstanden er helt uskadelig og kan let behandles med beroligelse eller gen-indånding i en pose.

Hyperventilation er betegnelse for en unødvendig hurtig og dyb vejrtrækning. Hvis kroppen mangler ilt, begynder du automatisk at trække vejret hurtigere og dybere – det er en nødvendig reaktion på iltmangel. Ved hyperventilation trækker du vejret hurtigt og dybt selvom du ikke har iltmangel – altså unødvendigt. Tilstanden ses oftest i forbindelse med angst, længerevarende stress eller misbrug af narkotika. 

Når du trækker vejret hurtigt og dybt falder mængden af kuldioxid i blodet og det giver nogle ubehagelige symptomer. Det begynder med prikken i ansigtet og i fingrene. Senere opstår der følelsesløshed i mund og tunge og det kan blive vanskeligt at tale tydeligt. Svimmelhed og sammentrækninger i fingrene er almindeligt. Hvis tilstanden varer ved besvimer man. 

Symptomerne på hyperventilation er skræmmende og vil forværre en bestående angst. Mange føler de er ved at blive kvalt og er bange for at de skal dø. Tilstanden er helt ufarlig og kan let behandles.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

 

Hvad du selv kan gøre

Har du tidligere haft hyperventilation, kender du symptomerne og kan derved berolige dig selv med, at det er ufarligt. Forsøg at trække vejret langsomt og helt ned i maven.
Hjælper beroligelse ikke, skal du gen-indånde i en pose – trække vejret med en pose for munden. Træk vejret ind og ud med posen over munden, sådan at posen pustes op og tømmes. Efter nogle minutter med gen-indånding stiger dit kuldioxid i blodet og symptomerne forsvinder.

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har flere anfald af hyperventilation, kan der være brug for samtaler hos din læge eller henvisning til en psykolog.

Kontakt lægen med det samme

Hvis ikke beroligelse eller gen-indånding i en pose hjælper.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region