Udarbejdet af:

Nældefeber

Urticaria (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Nældefeber er et stærkt kløende udslæt. Nælderne er spredt over kroppen. De forsvinder i løbet af 24 timer, men der kommer hele tider nye nælder. Nældefeber er en overfølsomhedsreaktion og kan udløses af medicin, fødemidler og infektioner. I de fleste tilfælde kan den udløsende årsag dog ikke identificeres. Behandlingen er allergi-medicin (antihistamin). Hvis dine læber hæver eller du får besvær med vejrtrækningen, skal du straks kontakte en læge.

 

Nældefeber er et stærkt kløende udslæt, der kan forekomme overalt på kroppen.

Nældefeber er meget hyppig - 15-20 % af alle får på et tidspunkt et nældefeberudslæt. 

Den danske betegnelse ”nældefeber” er ret præcis. Udslættet ligner nemlig hudens reaktion på brændenælder. Huden er ophovnet og afbleget – som nælder.

De enkelte nælder er spredt ud over kroppen. Nælderne kan være fra få til mange centimeter store. De forsvinder som regel i løbet af 24 timer, men der kommer hele tiden nye nælder til andre steder på kroppen. Udslættet er stærkt kløende. De fleste tilfælde af nældefeber forsvinder af sig selv i løbet af nogle uger. 

Årsagen til nældefeber er ikke helt klarlagt, men det er en slags overfølsomhedsreaktion. I 80 % af tilfældene ved lægerne ikke hvad det er, patienten ikke kan tåle. Hos børn skyldes nældefeber hyppigt en infektion med et virus. Medicin og fødemidler kan fremkalde nældefeber. Men også kulde, varme og tryk på huden kan udløse nældefeber. 

I sjældne tilfælde kan nældefeber udvikle sig til en alvorlig tilstand. Der sker det at læberne og slimhinden inde i munden hæver kraftigt. Hævelse kan være så udtalt, at det bliver besværligt at trække vejret. Der er her tale om en meget alvorlig og akut behandlingskrævende tilstand.

 

Hvad du selv kan gøre

Nældefeber behandles med allergi-medicin (antihistaminer), der kan købes i håndkøb.
Du kan forsøge at finde den udløsende årsag og i fremtiden undgå denne. Det kan være et bestemt fødemiddel eller ny medicin, du mistænker. Men som nævnt er det kun i 20 % af tilfældene, at den udløsende årsag kan findes.

 

Kontakt lægen i morgen

Hvis kløen er voldsom generende.
Hvis nældefeber varer længere end en uge.

Kontakt lægen med det samme

Hvis din læber hæver op.
Hvis du får besvær med at trække vejret.

 


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region