Udarbejdet af:

Nethindeløsning

Amotio retinae (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet


Nethinden ligger fast på indersiden af øjeæblet. Ved nethindeløsning opstår akut synstab på det pågældende øje. Nethindeløsning sker sjældent men er alvorligt og kræver akut behandling på en øjenafdeling

Nethindeløsning kan opstå hos alle, men ses særligt hyppigt hos personer med nærsynethed. Nethindeløsning opstår pludseligt, og synstabet beskrives ofte som ”et gardin, der ruller ned.” Synet bliver sløret eller går helt tabt. Det er vigtigt, at man kommer hurtigt i behandling på en øjenafdeling. Før nethinden løsnes kan der være advarselssymptomer i form af pludselige lysglimt, som opstår, hvis der kommer en rift på nethinden. Hvis der behandles med laser rundt om en rift på nethinden med det samme, kan nethindeløsning forebygges. Hvis nethinden har løsnet sig delvist eller helt, er behandlingen en operation, hvor nethinden sættes på plads.

Læs videre om Hyppige tegn

Hvad du selv kan gøre

Søg straks læge, hvis du mistænker nethindeløsning.

Hvad kan din optiker gøre? Optikeren kan henvise dig akut til din øjenlæge eller øjenafdeling på hospital.

Kontakt lægen i morgen

Lægen kan henvise dig akut til en øjenafdeling

Kontakt lægen med det samme

Øjenlægen kan foretage en grundig øjenundersøgelse. Ved huller eller rifter på nethinden kan laserbehandling gennemføres. Ved større rifter eller ved nethindeløsning er det nødvendigt med en operation.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region