Udarbejdet af:

Kvæstelser

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Voksne kommer hyppigst til skade på arbejdspladsen, eller når de dyrker sport. Det kan være svært at afgøre om en knogle er brækket. Men kan du bevæge dig normalt straks efter uheldet, er et brud usandsynligt. Hævelse, misfarvning og ømhed omkring et led kan være tegn på forstuvning. Hvis du har slået hovedet, skal du være opmærksom på hjernerystelse. Hjernerystelse viser sig ved, at du får hovedpine, kaster op og bliver sløv.

Hvad du selv kan gøre

Hvis det er muligt, skal du med det samme lægge en kold klud eller ispose på stedet, hvor du har slået dig. Hvis du har slået en arm eller et ben, skal armen eller benet hæves, f.eks. lægges på en pude. Hvis du har slået hovedet og får hovedpine, skal du holde dig i ro indtil hovedpinen er væk. Har du ondt, kan du med fordel tage smertestillende medicin som f.eks. paracetamol.

Kontakt lægen i morgen

Hvis du trods din egen behandling stadig har ondt.

Kontakt lægen med det samme

Ved mistanke om brud på en knogle. Ved slag mod hovedet, hvor du har været bevidstløs. Hvis du har slået hovedet og senere får hovedpine og begynder at kaste op. Det kan være tegn på hjernerystelse.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region