Udarbejdet af:

Ondt i brystet

Angina pectoris, infarctus myocardii, pneumonia, embolia pulmonalis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Smerter i brystet kan skyldes alvorlige, livstruende sygdomme i hjertet eller lungerne. Men også mere godartede sygdomme i maven og ryggen kan gøre ondt i brystet. Du skal ringe til lægen med det samme, hvis smerterne i brystet opstår i forbindelse med fysisk aktivitet, hvis smerterne i brystet stråler ud i din venstre arm eller hvis smerterne i brystet er så kraftige, at du sveder og føler dig utilpas.

Ondt i brystet fører hyppigt til, at man kontakter sin læge. Mange er bange for, at der er noget galt med hjertet. Men så slemt behøver det ikke at være. Smerter i brystet kan skyldes alvorlige, livstruende sygdomme, men også mere godartede sygdomme kan gøre ondt i brystet. 

Af mere alvorlige, livstruende sygdomme kan nævnes:

  • sygdomme i hjertet
  • sygdomme i lungerne

En hyppig alvorlig årsag til smerter i brystet er sygdomme i hjertet. Det kan være en blodprop i hjertet eller hjertekrampe. I begge tilfælde er blodforsyningen til hjertet svækket og det giver smerter i brystet.

Får man en blodprop i hjertet kommer smerterne pludselig. Smerterne er placeret midt i brystkassen inde bag brystbenet og beskrives som trykkende, knugende og meget kraftige. Smerterne kan stråle ud i venstre arm eller op i kæben. Der kan være kvalme og opkastninger. De fleste bliver dårlig tilpas og sveder.

Smerterne ved hjertekrampe er knapt så kraftige som ved en blodprop i hjertet men ellers beskrives de på samme måde. Det typiske for hjertekrampe er, at smerterne opstår ved anstrengelse som for eksempel løb, arbejde eller lignende. De forsvinder igen, hvis man holder op med at anstrenge sig. 

Smerterne ved hjertekrampe adskiller sig således fra en blodprop i hjertet ved, at være mindre kraftige og ved at de forsvinder igen, når man ophører med at anstrenge sig.

Den hyppigste sygdom i lungerne, der giver anledning til smerter i brystet, er lungebetændelse.

Lungebetændelse viser sig feber, hoste og besvær med at få vejret.

Blodprop i lungen viser sig ved åndenød, trykken i brystet, tendens til besvimelse og hurtig puls (over 100 hjerteslag per minut).

Af mere godartede sygdomme kan nævnes:

  • sygdomme ryggen
  • sygdomme i maven

Sygdomme i maven kan gøre ondt i brystet. Det drejer sig om galdesten og sur mave. 

Smerter forårsaget af galdesten opstår kort tid efter man har spist - især hvis man har spist fed eller røget mad. Smerterne er placeret i den bløde trekant allerøverst i maven lige under midten af brystkassen eller ud til højre i maven under ribbenene.  Det er typisk at smerterne stråler op til højre skulder. Smerterne kommer i anfald og forsvinder af sig selv efter nogle timer. Der er ofte kvalme og opkastning samtidig med smerterne.

En sur mave viser sig ved ubehag eller smerter i den øverste del af maven. Smerterne kommer cirka et par timer efter man har spist. Nogle beskriver det på samme måde som når man er sulten. Smerterne lindres når man spiser lidt mad eller drikker et glas mælk - men de kommer igen og igen. Mange klager også over halsbrand og sure opstød.

Sygdomme i ryggen kan stråle om i brystkassen. Ikke sjældent er det kun i brystkassen smerterne er placeret - selv om det er ryggen, det er galt med. Smerterne beskrives som et stik med en kniv ind i brystet og de forværres ved dyb vejrtrækning - omtrent som når man har et “sidestik”.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Medicin

Hvis du mener at du har sur mave, kan du forsøge dig med håndkøbsmedicin mod for meget mavesyre. Hvis det drejer sig om smerter fra ryggen, kan du forsøge med almindelig smertestillende medicin paracetamol - det kan fås i håndkøb.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Det er vigtigt at skelne mellem de alvorlige livstruende sygdomme og de mere godartede sygdomme. Det kan være svært at skelne og er man i tvivl bør man søge læge med det samme. Tre regler kan hjælpe dig med at skelne:

  • Unge mennesker har sjældent en hjertesygdom

  • Ved de alvorlige, livstruende sygdomme er man meget syg og smerterne er meget kraftige

  • Ved lungebetændelse er der feber

Kontakt lægen i morgen

Hvis smerterne ikke forsvinder efter du har forsøgt med håndkøbsmedicin mod sur mave eller med 1 gram paracetamol.

Kontakt lægen med det samme

Hvis smerterne i brystet opstår i forbindelse med fysisk aktivitet. Hvis smerterne i brystet stråler ud i din venstre arm eller op i kæben. Hvis smerterne i brystet er så kraftige, at du sveder og føler dig utilpas. Hvis du har feber, hoster og har besvær med vejrtrækningen. Hvis du har åndenød.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region