Udarbejdet af:

Knyster

Hallux valgus (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Knyster eller hallux valgus er en drejning af storetåen over mod lilletåen. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinder og stiger med alderen. Den skæve storetå medfører tryksmerter på indersiden af storetåen, som bliver rød og hævet - en knyst. Fodtøj med lav hæl, bred form og god højde til tæerne kan lindre smerterne. Ved sværere tilfælde kan operation komme på tale.

Hallux valgus er en skæv storetå. Storetåen drejer indad mod lilletåen sådan at der dannes et knæk på indersiden af storetåen, der hvor den hænger fast på foden - et sådan knæk kaldes en knyst.

Det er en meget almindelig tilstand og ses i større eller mindre grad hos halvdelen af alle voksne og hyppigst hos kvinder. Man antager at for små sko og høje hæle kan føre til dannelse af knyster, idet storetåen presses.

Smerter og ømhed på knysten når man går er de typiske symptomer. Det kan være vanskeligt at finde sko som passer til foden.

Forfoden er ofte bred. Den yderste del af storetåen ligger mod eller krydser over 2. tå. Den ømme og røde knyst dannes på indersiden af foden, der hvor storetåen hænger fast på foden.

Hvad kan du selv gøre?

Brug sko med lav hæl, god plads til forfoden og tæerne. Undgå smalle og spidse sko.

Ved smerter efter længere gåtur kan man forsøge at køle knysten med is og tage almindelig smertestillende håndkøbsmedicin (paracetamol).

Hvad kan din egen læge gøre?

Rådgive dig om ringpolstring, fodindlæg og øvelser.

Ved ringpolstring beskyttes knysten mod yderligere tryk ved hjælp af en tyk polstret ring der placeres over knysten. Fodindlæg kan ændre på storetåens fejlstilling.

Hvad kan en speciallæge gøre?

En speciallæge i ortopædkirurgi kan udføre en operation, hvor knysten skæres væk og fejlstillingen i storetåen korrigeres. Efter operation skal du have gips på i 6 uger.

Operationen har som regel god effekt på smerterne og kan hjælpe dig til at gå normalt igen. Det tager dog lang tid før tilstanden er helt tilfredsstillende - op til 12 måneder.

Operation foretages først når gode brede sko, ringpolstring og indlæg ikke hjælper længere.