Udarbejdet af:

Eksem

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Der findes flere forskellige slags eksem. Årsagerne til eksem er arvelige forhold, tør hud, allergi og infektioner. Der findes ingen behandling, som kan helbrede eksem. Men der findes forskellige behandlinger som kan lindre. De fleste med eksem behandles af deres egen læge med binyrebarkhormoncreme.

Eksem er ikke en men flere forskellige sygdomme. De tre hyppigste slags eksem er skæleksem, kontakteksem og børneeksem.

Skæleksem viser sig ved rigelig skæl i ansigt, hovedbund og brystet. Ses hyppigst hos spædbørn i alderen 3-6 måneder og hos voksne i alderen 30-60 år. Hormoner i blodet og infektion med svamp fører til skæleksem.

Kontakteksem er en reaktion på berøring af forskellige stoffer. Der kan være tale om en allergisk reaktion eller irritations reaktion. Er man allergisk overfor nikkel, opstår der kontakteksem, når vedkommende rører ved genstande, der indeholder nikkel. Alle der kommer i berøring med syre udvikler eksem – der er her tale om irritation og ikke allergi. Kontakteksem er hyppigst lokaliseret på hænderne, hvor der opstår røde kløende blærer. Kontakteksem ses hyppigst hos kvinder i alderen 20-40 år.

Børneeksem ses hos 15-20 % af alle børn. En meget tør hud og allergi er afgørende for udvikling af børneeksem. Børneeksem ses hyppigt i familier med anden allergi og starter som regel inden barnet fylder 4 år. Børneeksem er lokaliseret i ansigt, albuebøjning og knæhaser. Huden er kløende, rød og fortykket. Børneeksem forsvinder inden skolealderen hos 9 ud af 10.

Hvad kan du selv gøre?

Hudpleje med fugtighedscreme uden parfume er altid vigtigt. Især ved børneeksem er daglig brug af fugtighedscreme vigtig. Oliebadning er også godt til tør hud. Dagligt kortvarigt brusebad og afsæbning af huden kan hindre infektion i et eksem. Hvis du ved at bestemte stoffer forværrer dit eksem, bør du naturligvis undgå disse.

Er du i behandling med binyrebarkhormoncreme er det vigtigt at du følger den plan som lægen har lagt. Vedvarende brug af binyrebarkhormon kan skade din hud.

Hvad kan din egen læge gøre?

Det er kun de færreste der slipper helt af med deres eksem. Hvis du trods din egen behandling er generet af dit eksem, kan du kontakte din praktiserende læge. 

Lægen kan på baggrund af dit eksems udseende og nogle enkelte prøver afgøre, hvilken slags eksem du har. Din egen læge kan med en priktest og blodprøver undersøge, om der er noget, du er allergisk overfor.

Lægen kan udskrive binyrebarkhormoncreme, som kan holde eksemet nede. Der findes ingen behandling som kan helbrede dig. Ved skæleksem kan lægen udskrive medicin mod svampeinfektion – det kan være en medicinsk shampoo eller tabletter. 

I nogle tilfælde bliver eksemet inficeret med bakterier. Sker det forværres dit eksem og bliver væskende. Lægen kan da udskrive creme med antibiotika eller ved særligt udbredte tilfælde udskrive antibiotika som tabletter eller mixture.

Hvad kan en speciallæge gøre?

Hvis din egen læges behandling ikke får ro i eksemet, bliver du henvist til en hudlæge.

Mange med kontakteksem bliver henvist til hudlæge med henblik på at finde ud af hvilket stof det er, de ikke tåler.

Hudlægen kan ordinere forskellige bade, behandling med lys og anden særlig medicin.

Hudlægen kan ved kontakteksem undersøge hvilke stoffer det er, du er allergisk overfor – en såkaldt lappeprøve.

Børn med svær eksem, som ikke reagerer på almindelig behandling, bliver udredt for fødemiddelallergi. Påvises der fødemiddelallergi tilrådes der særlig diæt. Fødemiddelallergi hos børn drejer sig først og fremmest om allergi over for komælk, æg og jordnødder, men også bl.a. soja og fisk.