Udarbejdet af:

Kold lungebetændelse

Pneumonia mycoplasma (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Alle med kold lungebetændelse har feber. Kold lungebetændelse rammer mest de 5-25 årige. Kold lungebetændelse er sjælden hos børn under 5 år og hos personer over 50 år. En kold lungebetændelse starter som en almindelig forkølelse med ondt i halsen, hovedpine, løbende og tæt næse, let temperatur forhøjelse og tør hoste. Enkelte bliver meget syge og har besvær med at få vejret. Du skal ringe til lægen med det samme, hvis du får besvær med at trække vejret.

Det er en udbredt opfattelse at kold lungebetændelse er en farlig lungebetændelse, hvor man ikke har feber. Denne opfattelse er helt forkert. Alle med kold lungebetændelse har feber og sygdommen er i langt de fleste tilfælde ikke alvorlig. 

Sygdommen kaldes kold lungebetændelse på grund af en særlig reaktion i blodet som viser sig når man undersøger blodet på et laboratorium. Betegnelsen “kold” har derfor ikke noget at gøre med om man har feber eller ej - alle med kold lungebetændelse har feber. 

Sygdommen skyldes betændelse i luftvejene med en bestemt bakterie, den kaldes mycoplasma. Kold lungebetændelse rammer mest de 5-25 årige, medens den er sjælden hos børn under 5 år og hos personer over 50 år. Sygdommen forekommer hver vinter. Med ca. 4 års mellemrum er der mange tilfælde - en såkaldt epidemi. 

En kold lungebetændelse udvikler sig som en almindelig forkølelse med ondt i halsen, hovedpine, løbende og tæt næse, let temperatur forhøjelse og tør hoste. Enkelte bliver meget syge og har besvær med at få vejret. Langt de fleste mærker kun sygdommen som en almindelig forkølelse. En kold lungebetændelse er langvarig og mange hoster i op til 3-4 uger. Da man godt kan få sygdommen flere gange efter hinanden i løbet af denne samme vinter, er nogle generet af hoste i flere måneder.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Smitte

Kold lungebetændelse er meget smitsom. Sygdommen smitter igennem luften - fx ved hoste. På steder hvor mange er samlet - skoler og arbejdspladser - kan sygdommen hurtigt sprede sig. Det varer 2-3 uger fra man er udsat for smitte, til man bliver syg.

Hvornår kan jeg gå på arbejde?
Når du hverken har feber eller åndenød.

Medicin

En kold lungebetændelse kan behandles med en særlig slags antibiotika - almindelig penicillin virker ikke. Du kan med fordel tage febernedsættende håndkøbsmedicin (fx paracetamol) til natten, så sover du bedre. Hosterefleksen er en naturlig forsvarsmekanisme mod røg, slim eller snot og bør ikke undertrykkes med hostestillende medicin.


Klik her for at finde døgnåbne apoteker og vagtapoteker i din region

Hvad du selv kan gøre

Du bør være let påklædt og opholde dig i et køligt rum for at få temperaturen til at falde. Du bør drikke rigeligt, da du mister væske. Du behøver ikke ligge i sengen, hvis du hellere vil være oppe. Du kan tage febernedsættende håndkøbsmedicin

Kontakt lægen i morgen

Hvis du har feber og hoster i mere end 4-5 dage.

Kontakt lægen med det samme

Hvis du har besvær med at trække vejret.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region