Udarbejdet af:

Hælspore

Plantar fasciitis (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Overbelastning af den store sene plade under foden er en hyppig tilstand. Smerter fra hælen og frem mod tæerne langs fodens underside er typiske. Aflastning, nyt fodtøj og udstrækning af senen vil fjerne problemet hos de fleste.

Hælspore er en af de hyppigste årsager til smerter under foden. Tilstanden kan rammer alle, men er almindeligst fra 40-årsalderen og opefter. Typisk opstår smerterne efter opstart af træning, brug af nyt fodtøj eller ved gang/løb på nyt og hårdt underlag. 

En hælspore opstår som følge af overbelastning. På undersiden af foden løber der en tyk sene plade fra hælen og frem til tæerne. Når du træder hårdt ned på foden, udspændes senen. Ved overbelastning – når du står længe eller går og løber meget på et hårdt underlag - vil de gentagne spændinger af sene pladen føre til overbelastning. Sene pladen bliver til sidst fortykket og øm. Ved længere tids overbelastning opstår der småskader og der kan danne sig en lille forkalkning (hælspore) på hælknoglen. 

De typiske symptomer er smerter på undersiden af foden – fra hælen og frem mod tæerne. I starten vil smerterne kun være til stede ved belastning – når du går - men senere, er der også smerter i hvile. 

Ved tryk med to fingre på underfoden lige foran hælen, er der ømhed. De fleste vil også mærke ømhed når foden/tæerne presses opad mod skinnebenet.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

Hvad du selv kan gøre

Da sygdommen skyldes overbelastning, skal foden aflastet. Du skal derfor undgå at stå op i lang tid og undgå gang og løb på hårdt underlag.
Dit fodtøj skal aflaste senen og bør derfor være med et indlæg - en pude/forhøjning, der støtter fodens naturlige bue. På apoteket og i Matas kan du købe en ekstra pude til at lægge i dit fodtøj. Puden skal hindre at buen under foden udjævnes ved gang eller løb.
Det er gavnligt at udstrække senen regelmæssigt. Det kan du gøre ved at stå på et trappetrin, så hælen er fri af trappen og derefter gå op på tæerne.

Kontakt lægen i morgen

Hvis din egen behandling (aflastning, nyt fodtøj og udstrækning) ikke hjælper over et par uger.

 

Kontakt lægen med det samme

Aldrig nødvendigt.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region