Udarbejdet af:

Pessar

Pessar købes på apoteket. Men først skal der tages mål til pessaret. Det kan foregå hos den praktiserende læge eller på en præventionsklinik. Efter en gynækologisk undersøgelse prøver lægen hvilket pessar, der passer bedst. Herefter skal kvinden lære at sætte pessaret op, kontrollere at det sidder rigtigt og fjerne det. Efter et par gange har de fleste kvinder let ved at sætte pessaret rigtigt op. Hvis pessaret sidder rigtigt, kan kvinden ikke mærke det, når hun går rundt.

Hvordan virker det?
Et pessar er en gummiskål med en fjeder i kanten. Når fjederen klemmes sammen, bliver pessaret aflangt som en pind og kan let føres ind i skeden. Når pessaret er inde i skeden, folder pessaret sig ud og dækker over indgangen til livmoderen. Derved kan sædcellerne ikke komme op til ægget. Den sæddræbende creme - der smøres på pessaret - ødelægger sædcellerne og forhindrer dem i at bevæge sig. Pessaret bør tidligst sættes op seks timer før samleje og bør side mindst seks og højst 24 timer efter samleje.

Et pessar bør fornyes efter 2-3 år.


Sikkerhed
Der er ikke helt enighed om, hvor sikker metoden er. De fleste undersøgelse har vist, at ved rigtig brug af pessar og sæddræbende creme er der 85-90 % sikkerhed for, at kvinden ikke bliver gravid i løbet af 12 måneder - altså samme sikkerhed som kondom.
Pessar bør altid bruges sammen med sæddræbende creme. Den sæddræbende creme smøres direkte på begge sider af pessaret.
Går der mere end to timer fra pessaret er opsat til samleje, bør der bruges en ny portion sæddræbende creme. Det er ikke nødvendigt at tage pessaret ud, den sæddræbende creme kan føres direkte op i skeden som stikpille eller med en sprøjte. Pessaret bør regelmæssigt undersøges for huller.


Ulemper

  • Sikkerheden er rimelig men ikke så høj som andre metoder.
  • I sjældne tilfælde kan der opstår kløe og svie i skeden.
  • Kvindens risiko for at få blærebetændelse er øget.
  • Ved flere samlejer efter hinanden, skal der bruges ny
    portion sæddræbende creme.


Fordele

  • Når pessaret sidder rigtigt kan hverken kvinden eller manden mærke det.
  • Kan sættes op nogen tid før samleje.
  • Beskytter i nogen grad mod kønssygdomme.
  • Kun få og lette bivirkninger.

Læs videre om Sæddræbende midler