Udarbejdet af:

Lammelse - akut opstået

Nervorum resolutiones (Latinsk betegnelse)

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

En akut opstået lammelse er en alvorlig og livstruende tilstand, som skyldes svigt i vores nervesystem. Årsagen kan være en blodprop, en infektion eller en svulst i hjernen. Du skal altid kontakte lægen med det samme ved akut opståede lammelser.

En pludselig lammelse af et ben, en arm eller i ansigtet skyldes altid svigt i vores nervesystem – og som oftest svigt i hjernen. Årsagen til at hjernen svigter kan være en blodprop, en blødning, en svulst eller infektion i hjernen. 

Den hyppigste årsag til akut opstået lammelse er en blodprop i hjernen. Betegnelsen ”blodprop i hjernen” dækker både over en egentlig blodprop og en blødning i hjernen. I begge tilfælde svigter blodforsyningen til en del af hjernen og der opstår lammelser.

En blodprop i hjernen kan fjernes – enten ved hjælp af medicin der opløser blodproppen eller mekanisk. For at hindre en permanent ødelæggelse af hjernen skal blodproppen fjernes hurtigst muligt – hvert minut tæller. 

Forskellige infektionssygdomme kan medføre lammelser. Den mest kendte er Borrelia infektionen, men også hjernehindebetændelse og hjernebetændelse kan medføre lammelser. 

En svulst i hjernen kan også medføre lammelser, idet svulsten kan ødelægge nerveforsyningen til arme, ben eller ansigt.

Klik her for at læse om hvordan du vurderer den syge.

 

Hvad du selv kan gøre

Kontakt altid lægen med det samme.

Kontakt lægen i morgen

Du skal altid kontakte lægen med det samme.

Kontakt lægen med det samme

Ved akut opstået lammelse. Ved akut opstået lammelse bør du hurtigst muligt komme på sygehuset og få foretaget en skanning. En skanning af hjernen kan afgøre hvad årsagen er og hvordan den skal behandles.


Klik her for at finde nummeret til lægevagten i din region