Udarbejdet af:

Hvor alvorligt er det?

"Så stort et problem er det jo ikke - det er ikke noget man dør af".

"Man skal være rigtig syg for at gå til lægen".

Sådan beskriver mange mænd med vandladningsproblemer deres tilstand. Men spørger man lidt nærmere, fortæller de fleste om både psykiske, praktiske, seksuelle og sociale problemer, som forringer deres livskvalitet.

De psykiske gener kan være frygt for, at det bliver opdaget, frygt for at det lugter, og manglende håb om at det bliver bedre. Næsten tre fjerdedele af alle med vandladningsproblemer oplever psykiske gener.

De praktiske gener består af ekstra vask af tøj, sengetøj og ekstra udgifter til forskellige hjælpemidler som bleer og bind.
Også socialt er der flere problemer. Mange isolerer sig. Man undgår indkøbsture, at dyrke sport, besøge familie og venner og undlader at rejse.

Her er nogle typiske beskrivelser fra patienter med ufrivillig vandladning:

"Det er irriterende. Det udelukker noget. For eksempel en tur i biografen - Hvor mange timer varer stykket? - Kan jeg nå ud på toilettet? - Alting skal regnes ud efter, om man kan nå toilettet.

I lørdags var jeg med mine børnebørn i svømmehallen, og fire gange i løbet af den time måtte jeg forlade bassinet for at gå ud og tisse. Det er ikke bare to dråber, der kommer, det er normal vandladning."

"Jeg tænker hele tiden på, hvor toilettet er. Det første jeg gør et nyt sted er at finde toilettet - bare for at vide det. Jeg tror efterhånden, det er noget psykisk".

Som tidligere nævnt er den hyppigste årsag til vandladningsproblemer hos mænd en forstørrelse af blærehalskirtlen.

Forstørrelsen af blærehalskirtlen kan være godartet eller ondartet (kræft). I langt de fleste tilfælde er den heldigvis godartet, men kræft i blærehalskirtlen er alligevel den tredjehyppigste kræftsygdom hos mænd. Din egen læge kan ved hjælp af forskellige undersøgelser afgøre om forstørrelse af blærehalskirtlen er godartet eller ondartet.

Læs videre om Hvad med min seksualitet?