Udarbejdet af:

Hvad kan lægen gøre?

Det første din praktiserende læge vil gøre er at finde ud af hvilken slags ufrivillig vandladning, du lider af. Det gøres ved, at du fortæller om dine gener, og ved at du udfylder et væske- og vandladningsskema i tre døgn. Herudover vil lægen undersøge din urin, lave en gynækologisk undersøgelse og eventuelt tage nogle blodprøver.

Lægens videre behandling vil afhænge af, hvilken slags ufrivillig vandladning du lider af.

1) Overaktiv blære
Pludselig kraftig trang til vandladning hvor du ikke når at komme på et toilet.

En overaktiv blære er den form for ufrivillig vandladning, som det er vanskeligst at behandle.

Lægens behandling vil afhænge af, hvad der ligger til grund for din overaktive blære. Er der tale om en betændelse i blæren, sten i blæren eller en svulst i dit underliv, vil lægens behandling rette sig imod det, der er årsagen. Men hos mange findes der - selv efter en grundig undersøgelse - ikke nogen oplagt forklaring på, hvorfor netop du har en overaktiv blære.

Lægen vil opfordre dig til blæretræning, bækkenbundstræning og eventuelt give dig medicin. Blæretræning og bækkenbundstræning er beskrevet tidligere - se under afsnittet "Hvad kan jeg selv gøre?".
Lægen kan skrive en recept på flere slags medicin - her skal nævnes det kvindelige hormon østrogen og medicin, der modvirker de ufrivillige sammentrækninger af blærens muskulatur

Det er kendt, at især kvinder efter overgangsalderen er generet af en overaktiv blære. Man har derfor forsøgt at give disse kvinder østrogen-tilskud - men resultaterne er ikke så overbevisende.

Der findes flere slags medicin, som virker afslappende på en overaktiv blære. Resultaterne med den nye medicin viser, at mange kan hjælpes uden de generende bivirkninger, der var før hen. Den nye medicin giver ogå bivirkninger, men de er oftest forbigående.

Lægen vil også se på den medicin, du bruger og vil kunne hjælpe dig, hvis du lider af forstoppelse eller overvægt.

Hvis ikke din læge kan hjælpe dig tilfredsstillende, kan du blive henvist til speciallæge med særlig interesse for ufrivillig vandladning.

2) Anstrengelses-udløst ufrivillig vandladning
Vandladning i forbindelse med fysisk aktivitet som host, nys, latter eller løb.
Anstrengelses-udløst ufrivillig vandladning er den form, det er lettest at behandle.
Lægens behandling afhænger af, hvad der ligger til grund for din anstrengelses-udløste ufrivillige vandladning. Er der tale om betændelse i blæren eller nedsunken livmoder, vil behandlingen rette sig mod det, der er årsagen.

Lægen vil opfordre dig til bækkenbundstræning. Lægen vil med to fingre i din skede kunne mærke efter, om du kniber rigtigt sammen, når du træner bækkenmusklerne. Bækkenbundstræning er beskrevet under afsnittet "Hvad kan jeg sels gøre?"

Lægen kan skrive en recept på det kvindelige hormon østrogen, som kan styrke musklerne i din bækkenbund. Østrogen gives som en stikpille eller en ring, der føres op i skeden.
Din læge kan fortælle dig, hvilke hjælpemidler netop du kan få gavn af. Udlevering af de forskellige hjælpemidler foregår normalt fra kommunen ved hjemmesygeplejersken.
Lægen vil også se på den medicin du bruger, og kan hjælpe dig, hvis du lider af forstoppelse eller overvægt.
Hvis ikke din læge kan hjælpe dig tilfredsstillende, kan du blive henvist til speciallæger med særlig interesse for ufrivillig vandladning.

En blanding af de to første
Både overaktiv blære og anstrengelses-udløst.
Behandlingen vil afhænge af hvilken slags du er mest generet af. Oftest er det den overaktive blære, der generer mest.

Se skema her