Udarbejdet af:

Forskellige måder at tage medicin på?

De smertestillende lægemidler kan tages på mange forskellige måder. Som mikstur, tabletter, stikpiller eller plastre. Lægen kan give smertestillende medicin som indsprøjtning eller ved hjælp af pumper og andre tekniske foranstaltnnger.

Det kan være en fordel, at den smertestillende medicin kan tages på forskellige måder. Hvis for eksempel den syge ikke kan sluge tabletter eller drikke mikstur - det kan være på grund af kvalme eller opkastning - så kan de smertestillende lægemidler tages som stikpiller i endetarmen eller gennem et plaster på huden.
Det er kun sjældent, at der er brug for at give smertestillende medicin som indsprøjtning - men det kan være hensigtsmæssig ved akutte voldsomme smerter med opkastning som for eksempel ved en blodprop i hjertet, galdesten eller nyresten.

De stærke smertestillende lægemidler kan også gives ind under huden igennem et lille plastikkateter, hvor den syge selv kan styre, hvor meget medicin der skal gives. Endelig kan de stærke smertestillende lægemidler gives direkte ind i hulrummet omkring rygmarven.

Læs videre om Hvilken behandling findes udover lægemidler?