Udarbejdet af:

Hvad er smerte?

Smerte kan være et tegn på, at kroppen er beskadiget af sygdom eller uheld. Men smerte kan også opstå uden, at en sådan beskadigelse kan påvises.

Nyere videnskabelige undersøgelser har vist, at der findes forskellige typer af smerter, nemlig vævssmerter (nociceptive smerter), nervesmerter (neurogene smerter) og smerter uden tegn på beskadigelse. Dette har stor betydning, når der skal vælges en effektiv behandling. De forskellige typer af smerter skal nemlig ikke behandles på samme måde.

Vævssmerte
Denne type smerte opstår ved beskadigelse af hud, muskler, led, knogler og indre organer. Et eksempel kunne være en forbrænding af huden, et sår på fingeren, en forstuvet fod eller brud på en knogle. Men også vore indre organer - tarme, mavesæk, hjertet - kan blive beskadiget og derved give smerte. Typiske eksempler er en blodprop i hjertet, hvor en del af hjertet bliver ødelagt, tarmslyng, hvor en del af tarmen kan være truet eller kræft.

Nervesmerte
I de tilfælde hvor det er vores nervevæv (nervetrådene, rygmarven eller selve hjernen), der bliver beskadiget, opstår der en anden slags smerte - nervesmerte. Typiske eksempler er en blodprop i hjernen (hvor hjernen bliver beskadiget), sukkersyge (hvor nervetrådene bliver beskadiget), eller kræft der vokser ind i rygmarven (hvor rygmarven bliver beskadiget).

Smerte uden tegn på beskadigelse
Men nogle smerter opstår uden, at det kan påvises, at kroppen er beskadiget. Det, at der ikke kan påvises en skade, betyder i midlertidig ikke, at smerten ikke er tilstede. Tidligere var man af den opfattelse, at der her var tale om psykiske tilfælde eller hypokondere - men nyere forskning har ført til en mere nuanceret opfattelse. Typiske eksempler er piskesmældsskader, smerter i ryggen og hovedpine.

Læs videre om Hvilken slag smerte findes der?