Udarbejdet af:

Indledning

I hele den vestlige verden tales der om en fedmeepidemi, fordi flere og flere bliver overvægtige. I Danmark er hver tiende voksne overvægtig. Set over de sidste 15 år er det en stigning på næsten 100%. Fortsætter tendensen, vil hver tredje voksne være overvægtig om 25 år. Det svarer nogenlunde til forholdene i USA i dag. Og det ser ikke bedre ud hos de unge - hver femte teenager er overvægtig.

Overvægt er ikke kun et personligt men også et sundhedsmæssigt problem. Overvægtige har en stor risiko for at blive ramt af sukkersyge, blodpropper, slidgigt og kræft. Og man kan dø på grund af overvægt. Personer med svær overvægt har en dødelighed, der er dobbelt så stor som normalvægtige.

En 40-årig svært overvægtig mand mister 7 år af sit liv, og en 40-årig svært overvægtig kvinde mister 6 år.

Årsagen til overvægt er ikke kun forkerte vaner. Arvelige forhold spiller også en stor rolle. Vi kender alle personer, der aldrig motionerer og (næsten) spiser lige, hvad de har lyst til, uden at de bliver overvægtige. Mens andre bare skal gå forbi en bagerbutik for at tage på. Det er uretfærdigt, men sådan er det!

Behandling af overvægt består af en omlægning af kost, øget motion, medicin og i sjældne tilfælde kirurgisk behandling. En sundere livsstil fører til vægttab og beskytter dig mod nogle af de hyppigste og alvorligste sygdomme.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at en ændret livsstil kombineret med medicin - over 6 måneder - kan føre til et vægttab på op til 10% af din kropsvægt. Et mål for dig, der er overvægtig, kunne derfor være et vægttab på 10%. Det er vigtigt at sætte sig et personligt mål for, hvor meget man ønsker at tabe sig.

Dine mål kan nås alene eller i samarbejde med din praktiserende læge. Det helt afgørende for at opnå et blivende vægttab er din motivation til at ændre dine vaner. Lægen kan rådgive dig. Men i sidste ende er det din egen indstilling, der er afgørende for resultatet.

Den nyeste forskning har ført til et mere nuanceret billede af overvægt, men hovedoverskriften er fortsat:

Rør dig mere og lav om på dine kostvaner.

Der er nogle, der af kosmetiske grunde opfatter sig selv som overvægtig, men som er normalvægtig ud fra et medicinsk synspunkt. Deres overvægt fører ikke til en øget sygelighed eller dødelighed. Denne bog handler kun om overvægtige i medicinsk forstand. Det vil sige en overvægt, som du bliver syg eller kan dø af.