Udarbejdet af:

Hvad skal jeg så spise?

Som du sikkert ved, findes der et utal af slankebøger og slankekure. Følger du kurene, vil det højst sandsynligt føre til et vægttab. Et vægttab du efter kortere eller længere tid tager på igen. Det handler derfor ikke om, at følge en bestemt kur nogle uger, men om at finde en måde at spise på, som du kan følge resten af livet. Samtidig er det klart, at vægttab kun sker ved at spise færre kalorier end du forbrænder. Det kan derfor være en god idé at tælle kalorier.

Traditionelt har princippet i slankekure altid været at begrænse kalorieindtaget. Man har typisk lagt sig fast på et bestemt kalorietrin, for eksempel 1.200 kcal/døgn (5.000 kJ), og er så gået i gang med at tælle kalorier. Voksne menneskers kalorieforbrug er højere end 1.500 kcal - og er man overvægtig er forbruget snarere et sted mellem 1.800 og 3.000 kcal/døgn. Derfor vil man tabe sig, hvis man bare tilnærmelsesvist holder sig til et forbrug i nærheden af 1.200 kcal/døgn. Det gør du nemmest ved at spise den sundeste kost og samtidig begrænse portionsstørrelsen:

Vælg en lille tallerken, og tag kun én gang. 

Alt fedt tæller lige meget. 


Andelen af mættede eller umættede fedtsyrer er helt ligegyldig, når vi taler om vægttab. Hvis man tager på, skyldes det i bund og grund, at man indtager mere energi (kalorier eller joule), end man forbrænder. Appetitreguleringen gør, at du bliver sulten, når du har underskud i kalorier, og derfor taber dig. Så sult er lig med vægttab. Når du bliver sulten, skal du tænke “Yes, nu taber jeg mig”. Det er ofte de fede mejeriprodukter, kød- og pålægsprodukter, kager og slik, samt fedtstof på brød og i madlavning, der er skyld i, at man får for meget fedt - og dermed for mange kalorier - indenbords. Protein mætter bedre end både fedt og kulhydrat, og en kost med et højt proteinindhold mætter bedre og gør det nemmere at holde vægten nede. Det kan man opnå ved at spise flere skaldyr, fisk, mere magert fjerkræ og kød, og flere magre mejeriprodukter. 

Ved at føre en kostdagbog, kan du få at vide præcis, hvor meget fedt, der er i den mad, du spiser. Du bliver på den måde mere opmærksom på de fødevarer, der indeholder meget fedt - f.eks. vin, spiritus, kager, kiks, chips. Det er en god idé at spise flere måltider om dagen. Sunde mellemmåltider holder den værste sult fra døren. Mange overvægtige undlader at spise morgenmad, men det er en dårlig idé. Kroppen tror, der er udbrudt hungersnød, så i løbet af dagen bliver sulten stærk og ofte så stærk, at den skal stilles her og nu. Det bliver da ofte med kaloriebomber, f.eks. slik eller kager. Når du har tabt dig, gælder det om ikke at tage på igen. Det opnår du ved at følge følgende kostråd og helst resten af livet:

• Spis frugt og grønt - 6 om dagen
• Spis fisk og fiskepålæg - flere gange om ugen
• Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød - hver dag
• Spar på sukker især fra sodavand, slik og kager
• Spis mindre fedt - især fra mejeriprodukter og kød
• Spis varieret - og bevar normalvægten
• Sluk tørsten med rigeligt vand

Læs mere om Kostdagbog